Най-мразеният от всички компютърджии браузър Internet Explorer (IE) получи нова черна точка. Този път не става дума за бавното му зареждане или "грозните сайтове без екстри", които показват някои от по-старите му версии, а за дупка в сигурността. Банки и военни учреждения са били подложени на хакерски атаки през "вратичка" в браузъра на Microsoft. В Австралия, САЩ и Великобритания специалисти вече съветват потребителите "Сменете веднага браузъра!", пише The Sydney Morning Herald. 

Миналата седмица от Microsoft неохотно си признаха, че във версии от 6 до 11 присъства узязвимост, която може да ни изложи на хакерската атака. От технологичния гигант разкриха гафа едва след като компании, работещи в сферата на онлайн сигурността, изнесоха доклад за проблемите на програмата. Първоначалните данни, че става въпрос за дребен проблем, се оказаха неверни. От компанията FireEye, която откри уязвимостта, заявиха, че постъпват много сигнали за хакнати сайтове.

"Дупката" в IE позволява на хакерите да изпращат exploit - код, който влиза в базата данни на вашия сайт и краде информация. Проблемът засяга както старите версии на Windows като XP, 2003 и пр., така и последната версия на операционната система -  8.1. Потребителите на архаичната XP обаче няма да получат "поправената версия" на Internet Explorer. От Microsoft се надяват по този начин да мотивират потребителите към осъвременяване на софтуера.