Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк сериозно обмисля възможността да се кандидатира за незавизим кандидат за президент на САЩ, съобщи New York Times.

Пред свои съмишленици магнатът, който е собственик на медийната империя Bloomberg, обяснил, че е готов да се впусне в предизвикателството и да похарчи минимум 1 милиард долара за кампанията си, ако кандидатите на Републиканската и на Демократическата партии не му харесат.

Окончателното си решение Майкъл Блумбърг щял да вземе през март, когато на практика ще са вече ясни конкурентите.

Той смятал да се включи в надпреварата, ако Републиканската партия номинира консервативен хардлайнер като Доналд Тръмп или Тед Круз, а Демократическата - социалиста Бърни Сандърс. Дори и при демократите да надделее Хилъри Клинтън, Блумбърг пак можело да отиде на избори, в случай, че тя понесе негативи от надпреварата със Сандърс.

Никога досега независим кандидат не е печелил президентските избори в САЩ, но и никога досега не се е появявала толкова силна кандидатура като тази на Блумбърг. Явяването му на изборите би превърнало изборите в САЩ в изключително интересни и трудни за прогнозиране, пише New York Times.

Блумбърг вече е поръчал на свой екип да започнат да разработват планове за евентуалната му президентска кампания.