Проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен, коментира във Велико Търново премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Той беше гост на Третата политическа академия на женската организация на ГЕРБ.

Министър-председателят заяви, че е разговарял с турския премиер по въпроса с ваксините, които могат да ни потрябват в екстремни ситуации.

„Това е мое дело и аз не се разграничавам от нито един свой министър", категоричен бе Борисов по повод скандала, който се разрази около предоставените от Турция на България 100 000 дози петвалентни ваксини „Пентаксим".

Борисов сподели пред женската аудитория, че сестра му, работеща като неонатолог, му се обадила, за да му съобщи, че внучето ѝ, което е бебе, също е ваксинирано с „Пентаксим". Д-р Красимира Иванова уверила брат си, че ваксините са безопасни.

„Тя ми каза, че утре ще ходи в някакво предаване, за да защити здравния министър д-р Петър Москов. Ще вземем отношение и от парламентарната група - всички медицински специалисти, които са в Народното събрание", посочи премиерът.

Борисов обясни, че всички министри са му мили и равни и в случая няма как да не защити министър Москов.

Пожелавам приятна игра за вота на недоверие

По отношение на случващото се в парламента, Борисов коментира, че ако готвеният вот на недоверие на БСП, ДПС, "Атака" и ДСБ, мине, логиката е те да съставят правителство. „Пожелавам им приятна игра", отсече премиерът и изброи част от резултатите от управлението на ГЕРБ.

Борисов обсъди с активистките на ГЕРБ предстоящите президентски избори. Партията не била свалила доверието си от Росен Плевнелиев.

Не сме свалили доверие от Плевнелиев

"Не сме свалили доверието си от Росен Плевнелиев, той също би могъл да бъде пак наша кандидатура", каза Борисов Той посочи, че се надява до май, юни месец да не се повдига темата за президентските избори. „Имаме и няколко жени, които съм убеден, че безспорно ще бъдат избрани, ако бъдат кандидатирани”, добави той. Заместникът му Цветанов днес заяви, че ГЕРБ има петима кандидати за президентска номинация.

„В момента ГЕРБ има 40-50 лидери в партията, имена, всеки със своята тежест. Ако преди 10 години бях сам, сега имаме хора, които партията намери, обучи и издигна. Те със своя талант, труд, честност и морал си затвърдиха позициите в обществото и се ползват с висок рейтинг. На местните и парламентарни избори категорично си вземаха резултатите”, продължи той. 

В пазарлъци за правителство не участваме

В пазарлъците за правителство от ГЕРБ нямало да участват – "то или няма да се състави, или ще се състави някакъв тип „Орешарски”.

„Онзи ден говорих ще го кажа и на вас, ако и ние като Радан, си се подготвяме за президентските избори или ДПС, след 3 месеца трябва да има служебно правителство. Какво ще е то? Вече на президента му свършва мандатът”, продължи да чертае ситуацията лидерът на ГЕРБ.

„Вие виждате за електронното управление колко трудно събрахме гласовете. Това ще отиде някъде април-май там някъде да са изборите. Правителство не може да се направи, защото с резултатите от местните избори нищо не се е променило толкова – те са били преди 1-2 месеца”, уточни премиерът. 
„Започват едни пазарлъци за правителство, което ние няма да участваме разбира се. И просто няма да се състави правителство или ще се състави някакъв тип „Орешарски”. То няма да се състави, защото след 2-3 месеца –на 25 октомври мисля, че са президентските избори. Всяка партия ще тръгне на чисто – сама, за да ѝ е по-лесно”, уточни премиерът. 

Сега е по-лошо, отколкото по времето на Студената война

Борисов се впусна и в някои геополитически размисли, след като се справи с вътрешното положение.

Сега било по-тежко и по-лошо, отколкото по времето на Студената война – такава омраза, негативизъм и несигурност в света никога не е имало.

„Проблемите между Русия и Щатите и между Русия и Турция са много изострени в момента. Темата за Украйна я няма и от месеци не съм чул националните ни медии да коментират нещо свързано с Украйна, нито пък европейските. Моето обяснение за това е, че Минските споразумения се спазват, което беше основното изискване към Русия”, заяви Борисов и изрази надежда всичко там да е наред, за да може малко да се успокои светът.

„Саудитска Арабия, Иран, Израел, Либия, Тунис и Сирия, които навремето бяха поставени на средно икономическо и финансово ниво, сега просто или ги няма, или нямат правителствата. Това е голям проблем”, смята българският премиер. По негови данни в Йордания имало 1 млн. души в бежански центрове, а в Ливан 2 млн. Това били огромни маси от хора за една държава от 4 млн. души и така рязко се променяли демография, икономика, и отношения.

След това Борисов се прехвърли на съседна Гърция.

„В Гърция в никакъв случай не са свършили проблемите и много скоро отново ще започнат да имат финансови проблеми. Сигурно ще имаме много извънредни съвети на тема "Гърция", този път за финансите. По това, което чувам, около 500-600 хиляди мигранти влизат отвън по островите”, каза още той и добави, че не иска да бъде лош пророк. „Македония е със служебно правителство и не се знае какво ще стане. Остава ние да стискаме зъби и да се опитаме да си запазим тази много крехка стабилност”, допълни Борисов. 

За мен има само едно неизвестно кога ще затворим границата

Той не подмина и темата за бежанската криза. По думите на премиера, трябва да се приемат само бежанци, които бягат от войната, а икономическите емигранти да се приемат по друг ред, както е например в САЩ и Канада със зелени карти и интервюта.

Борисов съобщи, че преди ден Македония е затворила границата си с Гърция и се е наложило спешно да се дислоцират граничари и военни. Според него прекалената хуманност и доброта в ЕС, създават риск за българското население.

„Това са други хора, с други традиции и порядки. Придвижват се по 40-50 човека в компактни маси, само мъже- здрави, млади, до 30- годишни. Идват от Афганистан например и са виждали само талибани и война. Като попаднат в България или в Германия, в Швеция и видят тези жени, и се получават екцесии", каза още министър- председателят. 

Стана ясно, че единственото неизвестно пред българския премиер е кога страната ни ще затвори границите си. 

„Когато за първи път го произнесох на Европейски съвет всички ме погледната и надлежно ми обясниха, че това едва ли не, не е демократично и хуманно, макар че аз изрично правя разлика между бягащите от войната”, каза Борисов. По думите му, по време на съвета той е задал въпроса защо в Сирия от едната страна ги бомбардират американците, от другата руснаците, от третата французите и от четвърта англичаните. „Има ли значение от коя бомба ще загинеш или разчиташ, че те са толкова умни бомбите, че ще те пропуснат. Хората бягат с основание. И ние ще се разбягаме, ако тука от 4-те страни ни бягат бомби и ние ще се разбягаме. Някой по -смел и с по-бавни крачки, други доста по-бързо”, заяви Борисов.

Европа е светлинни години над всички останали и винаги намира решение

Според него ЕС ще намери решение. „Винаги намира решение, защото това е най-мощната икономика, това е най-старата демокрация. Светлинни години е Европа над всички останали”, посочи премиерът и поясни, че ЕС може да не бъде в този толкова демократичен вид, в който на всички ни се иска. „Може да се върнем назад с границите с повече проверки, опитахме с максимум демокрация”, каза той.

Министър-председателят заяви, че е видно, че все още светът не е узрял. „Европа понесе основният удар от финансово-икономическата криза и пак намери решение и пак тръгва към растеж и пак в Европа си е най-хубаво. Като Европа няма друга. Някои повече скептицизъм има някои в по-далечен план го коментират, че едва ли не ще се разпадне съюзът. Няма как да се разпадне. Може сега, докато имат проблем големите държави, ще има натиск върху кохезионните фондове, да искат малко присъединяването да се забави”, допълни премиерът. „Видно е, че поне за Балканите, без Сърбия да е в ЕС, без Черна гора, без Македония. Това е една празна територия откъм ЕС. От другата страна Хърватия и Словения, трябва тази празнота бързо да се запълни с членството на тези държави”, коментира Борисов. Според него тези държави може да не са много подготвени към момента, но във всички случай ЕС ги дисциплинира, заключи той.