Една от причините за закриване на митницата в Свиленград е, че трябва да се намали администрацията за сметка на оперативния състав. Това поясни шефът на митниците Ваньо Танов по БиТиВи. Към момента администрацията е намалена с 60 човека, отчете той. Обаче на централно ниво е създадена Дирекция за стратегически анализи и прогнози, която е много важна, увери Танов. И отчете:

Борим се срещу корупцията, но тя е наслагвана много години, назначенията са ставали по политически критерии, имало е схеми за отчитане на пари. Аз твърдя, че схеми към ръководството на митницата вече няма. Това, което събират, го събират за себе си. В тази една година не мога да кажа, че има схеми за политически партии. Средствата, които се събират, отиват за "нуждите" на митническите служители.

Кабинетът Орешарски зачеркнал през  2013-2014-та  всиччки положителни неща, направени до този момент. И отново започнал събиране на сериозни суми, насочени към хора по-високо и извън митниците...  Митническите служители били 20 години изцяло подложени на натиск, заяви Танов и продължи: "В последните 6 месеца аз съм дълбоко убеден, че от началник на пункт никой не участва в такива схеми. "Аз съм дълбоко убеден в това" - повтори точно шест пъти шефът на митницата.

Партийни лидери не го натискали за кадрови въпроси, защото станало ясно, че има принципи, но това не изключвало възможността "под него" да има такъв натиск.

Един от сериозните проблеми бил, че 50 митничари са отстранени от работа, докато трае разследване срещу тях, но това блокирало щатовете - нито можели да обявят конкурс за тях, нито разследваните митничари да работят.

Ваньо Танов не се притеснявал от готвените протести в Свиленград срещу закриването на митницата, не мислел за оставка.

Гнилите ябълки  в митниците не били останали много - 5-6 в Капитан Андреево, зарече се Танов.