Чешкият президент Милош Земан призова НАТО да се включи активно в охраняването на границите на Европейския съюз.

Според него Северноатлантическият пакт ще се справи по-добре с охраната на границите в сравнение с европейската погранична и морска служба.

"Залагам на общото командване на НАТО да охранява границите на ЕС, както това стана в Афганистан", каза Земан в интервю за в. "Парламентарни лист", цитиран от БГНЕС.

Относно положението в родината му, той окачестви предложението пограничната служба от 1500 души да охранява границите като "истинска карикатура".

Земан предположи, че много скоро армията ще се включи в охраняването на държавните граници на Чехия. Той се обяви за спазването на Дъблинското споразумение, което предвижда бежанците да търсят убежище в първата сигурна държава. Чехия не е сред тях, тъй като се намира в центъра на Европа, а не на нейните външни граници, поясни Земан.

Междувременно българският евродепутат Илиана Йотова каза пред БНТ, че затварянето на границите е за успокоение на хората и личен PR на министър-председателя.

По думите ѝ, не е възможно да се затварят границите в съвременния свят.

„Бих посъветвала г-н Борисов, ако знае това как да стане, като отиде в Брюксел на съветите, да го казва там, а не само в България”, заяви Йотова.

 В същия дух прозвуча и изказване на министър-председателя на Швеция Стефан Льовен пред "Евронюз". Според него отмяната на свободното придвижване в рамките на Шенгенското пространство застрашава Европейския съюз.

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", каза Льовен.

Министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят утре на неформална среща в Амстердам възможността за удължаване на граничния контрол в Шенген.