"Ердоган не е приятел на демокрацията. Преди време той беше казал, че демокрацията е като трамвая - качваш се, отиваш до спирката и слизаш. Той иска да използва демокрацията, за да установи ислямска държава".

Това каза пред Нова тв експертът по международна сигурност Алекс Алексиев. Според него Турция в момента се ислямизира много бързо и активно под ръководството на Ердоган.

Алексиев заяви още, че турският Дианет (управлението по религиозни дела) командва българското мюфтийство и според него има много доказателства за това. Такива явления имаро и сред турците, които живеят в Австрия и Германия.

"Целта е да се ислямизира турското население. Дианетът съществува от 1924 г. Създаден е от Ататюрк, с цел да пречи на радикализирането на турския ислям. През 2003 г. Ердоган дойде на власт и практически обърна цялата ситуация. През 2002  г. неговият бюджет беше 325 млн. долара, в момента са над 2 млрд. долара", каза Алексиев.

Според него в момента България е фронтова държава.

"Има опити да се радикализира българското мюсюлманство от страна на Дианета. Ако се радикализира, ще започне тероризъм. Нашите мюсюлмани по принцип са умерени хора. Аз съм служил с турци като трудовак, познавам хората, те са много свестни", добави той.

И припомни, че Главното мюфтийство иска да се позволи носенето на бурки в България, а това е чуждо на българските мюсюлмани.

"Ислямска държава не би могла да съществува без помощта на Ердоган. 20 хил. джихадисти отидоха да се бият за ИД през Турция. Има сведения за оставка на оръжие", каза още експертът.

Според Алексиев тезата на главния мюфтия Мустафа Хаджи, че Мохамед не е призовавал към насилие, е невярна

ЕТО ГИ ФАЛШИФИКАЦИТИЕ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

Главният секретар на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов пък призна, че  40% от парите за образование, които минават през Главното мюфтийство, идват от Турция. 

"Финансирането е много ясно и конкретно. Сектор "Образование" получава тези 40%. А изповеданието има още над 10 секторни политики. Сектор "Образование" при нас са средните училища и Висшия ислямски институт", каза Ахмедов.

Той поясни, че тези училища се наблюдават от министерство на образованието, но учениците в тях получават първични религиозни познания и могат да станат имами. 95% от техните възпитаници обаче продължавали да учат в български университети.

Ахмедов каза още, че мюфтийството няколко пъти е кандидатствало да получи делегирани бюджети за тези училища, но му е било отказано.

ОЧАКВАНО МУСТАФА ХАДЖИ Е НОВИЯТ СТАР ГЛАВЕН МЮФТИЯ