Международните инвеститори се освобождават от инвестициите си в едни от най-ликвидните руски компании, след като несигурността в ценита на акциите и местнта валута ги карат да се насочват към по-малко рискови активи, съобщава Блумбърг.

При това те продават по-бързо руските акции, отколкото това става на местния пазар, създавайки по този начин голяма ценова разлика на едни и същи книжа. 

До ситуацията се стигна, след като миналата седмица цената на петрола, който е основният експортен продукт на Русия, падна до най-ниски нива от 12 години. В същото време и курсът на рублата се срина до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото.

Разликата между търгуваните в Лондон глобални депозитарни разписки върху акциите на търговеца на храна "Магнит" и местните акции се сви до 22% - най-ниската стойност ог годин насам. Същите инструменти върху дяловете на мобилния оператор "Мегафон" и енергийния гигант "Газпром", които през последните 12 месеца се търгуваха с надценка в Лондон спрямо акциите, сега са по-евтини от тях.

От началото на 2016 г. "Магнит" поевтиня с 12%" в Лондон, докато в Москва цената на акцията е без промяна. "Мегафон" падна с 13% в Лондон спрямо 6,5% в Москва. "Газпром Нефт" намали цената си с 14% в Лондон при 6,3% в Москва.