Фирми, които желаят, да могат да плащат пълния размер на всички здравни и социални осигуровки на служителите си, предлагат депутати от Реформаторския блок. Новите промени в Кодекса за социално осигуряване ще се прилагат "по желание" и  като алтернатива на съществуващото сега съотношение 60:40, в което вноските се поемат от работодателите и работниците. Идеята е бизнесът, който иска да задържи експертния си персонал, да има законова възможност да му осигури финансови блага, без да бъде натоварван с допълнителни плащания. 

"Нерядко, като признак на добра корпоративна култура и социална отговорност, работодатели, които високо ценят труда и усилията на свои служители, заплащат за своя сметка дължимите от тях осигурителни вноски. Последното, макар и да не е забранено, не е разписано нито в КСО, нито на съответното място в ЗКПО, и води до това, че тези разходи не се признават на дружествата-осигурители за разход по смисъла на ЗКПО. С други думи, такива осигурители биват облагани с данък "печалба" върху сумите, които са внесли като осигурителни вноски и които са дължими за сметка на служителите им", пише в мотивите към законопроекта. 

За да се премахне тази несправедливост, са подготвени и допълнителни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, според които внесените допълнителни осигуровки ще бъдат освободени от данъци и ще се признават като разход на компаниите.

Фирмите, които искат да се възползват от новите текстове, ще трябва да уведомяват Националната агенция по приходите. Условието е възнагражденията на работниците да не се намалява с размера на допълнителния разход за техните вноски, каквато е масовата практика. Тоест, компаниите ще трябва да увеличат бюджета си за фонд "Работна заплата". Това ще доведе не само до запазване на доходите на служителите, но и до изсветляване на икономиката, убедени са вносителите Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов. 

Фискалният ефект от предлагания законопроект също се очаква да бъде положителен, защото ще увеличи приходите от данъци, начислени върху реалния размер на заплатите. В крайна сметка ще бъдат създадени и допълнителни стимули за задържане на квалифицирания персонал в България, който все по-често търси реализацията си навън.

Според някои експерти обаче предлаганите промени са ненужни, защото който иска да задържи служителите си, просто им предлага по-висока заплата.