НИЯ КАРАДЖОВА

Тридесет и едно произведения, които са изучавани досега, са отпаднали в проектите за нови учебни програми. Това стана ясно на пресконференция на МОН, на която министерството представи проектите, след като през уикенда социалните мрежи прегряха от възмущение поради факта, че "История славянобългарска" излиза от програмите за шести клас.

Просветният министър Тодор Танев успокои, че Паисий ще се учи вече в девети клас, защото в тази възрастова група той щял да бъде разбран по-добре.

"Не съм дошъл, за да кастря. Нищо, което формира националната ни идентичност, няма да отпадне", каза Танев.

"Вятър ечи“ и "Хубава си, моя горо", които също вече не са в програмите по литература в шести клас, ще се изучават в час по музика.

Програмата обаче е направена така, че на практика учениците ще стигнат до осми клас, без да са изучавали нито един български автор. Сериозното изучаване на българска литература започва в девети и десети клас, където тя е подредена хронологично. В 11 и 12 клас произведенията вече ще се изучават като части от различни тематични ядра.

Тодор Танев заяви, че сам е настоял да отпадне главата "Бай Ганьо в банята". В тази глава от произведението на Алеко Константинов е прочутата реплика "Булгар! Булга-ар", казана от Бай Ганьо, докато се "удря геройски по влакнатите гърди" насред обществена баня във Виена. Според Танев тази глава не кореспондира със съвременния свят, и вместо това творбата ще се учи с три други глави.

Едната от тях е "Бай Ганьо пътува“. В нея култовият герой безцеремонно заявява: "Имал си бол пари - платил си". Изявлението е към негов спътник, който напомня на Бай Ганьо, че му е платил бирата, след като той самият е пропуснал да го направи. Действието се развива на жп гарата в Будапеща. Другите две глави, които учениците ще изучават са "Бай Ганьо на гости" и "Бай Ганьо се върна от Европа". Ощетени обаче са Алековите фейлетони, от които вече ще се изучава само "Разни хора, разни идеали". "До Чикаго и назад" също вече не е в програмата.

От Вазов отпадат "Чичовци", но всички Ботеви творби са запазени. Липсват обаче други произведения като "Ралица" на Пенчо Славейков, "Юноша" и "Йохан" на Христо Смирненски. Той вече ще се изучава само с "Приказка за стълбата", "Зимни вечери" и "Братчетата на Гаврош".

Липсват много творби от Атанас Далчев, "Шибил" и "През чумавото" от Йордан Йовков, "На оня свят" от Елин Пелин. Не присъстват Емилиян Станев, Павел Вежинов, Валери Петров, но от МОН успокоиха, че техните имена ще се появят в програмите за профилирана подготовка.