Висшият съдебен съвет (ВСС) не започва дисциплинарни производства външен и вътрешен натиск. Необходима е реформа и независима оценка на работата на прокуратурата. Европейската комисия изразява съжаление, че парламентът е отхвърлил Закона за борба с корупцията.

Това са основните моменти в доклада за реформите в правосъдието и вътрешните работи в България, който Европейската комисия се очаква да обяви в сряда.

От доклада става ясно още, че поводът за констатацията за ВСС се корени в аферата с изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Клуб Z се запозна със съдържанието на 13-страничния документ, който за девета поредна година отчита, че в България липсва устойчив напредък в борбата с корупцията.

Що се отнася до независимостта на съдиите Европейската комисия отбелязва, че "е окуражително да се види, че българските съдии говорят открито в подкрепа на реформата в правосъдието".

Това е здравословен знак за нова по-уверена в себе си култура, развиваща се сред българските магистрати, пише още в доклада.

Очаквайте подробности!