БЕРЛИН – “Кризата с рублата, войната в Украйна, Русия е под натиск. Този натиск обаче пропагандната машина на Кремъл прехвърля в друга посока. Последната цел е Германия. Страната била пред разпад, вещаят руски медии и измислят истории.”

Това пише сп. “Фокус” по повод изфабрикувани измислици на верните на президента Владимир Путин руски медии и пита:

“Дали тези медии знаят повече от германската полиция?”

Изданието цитира публикация във в. “Совершенно секретно”:

“Германци от руски произход нападат общежитие за бежанци.”

Тъй като германските власти били безсилни спрямо бежанците, около 400 мъже от руски произход преминали към самозащита и нападнали с бухалки общежитие за мигранти край Карлсруе.

“Ако има и зрънце истина в тази история, то е следното: в събота, 16 януари, четирима мъже са строшили прозорец на общежитие, щетите са за 300 евро.”

Изданието се спира и на още по-фрапиращ случай.

Съобщения в руските медии за отвлечено и изнасилено 13-годишно момиче хвърли и Германия в тревога. Полицията реагира незабавно – Лиза и родителите й съществуват, престъплението е измислено!

Лиза е дъщеря на руски германци, както ги наричат във ФРГ. Става въпрос за преселили се в царска Русия немци. През 80-те години на ХХ век много от наследниците им започнаха да се завръщат в родината на прадедите си и веднага бяха признати за германски граждани. До този момент това са 2,3 милиона души.

От такова семейство е и Лиза. Тя живее с родителите си в крайния берлински квартал Малсдорф.

На 11 януари момичето тръгва за училище, но не се връща в обичайния час. Родителите алармират полицията. Малко по-късно момичето е открито невредимо. Поради възрастта и изрично настояване на родителите силите на реда не дават подробности за краткото изчезване на Лиза. Сигурното е, че не е пострадала, нито е станала жертва на изнасилвачи.

Според новинарската емисия “Вести” на руската национална телевизия 13-годишната Лиза е била на път за училище. До нея спряла кола, шофьорът любезно й предложил да я откара до школото. Момичето се качва и изчезва. Родителите се тревожат, полицията я обявява за издирване. Според руската тв Лиза е била изнасилвана от араби в продължение на 30 часа. Полицията й оказвала натиск и дума да не издумва за случилото се.

В Русия може и да са повярвали, но подобно поведение на германската полиция е изключено. От там незабавно съобщиха:

“Не е имало нито отвличане, нито изнасилване. Единственото вярно е, че Лиза и родителите й съществуват.”

Руските медии продължават да експлоатират и темата с насилието, проявено спрямо жени в новогодишната нощ в Кьолн. Само че коментарите им са безпочвени, пише още “Фокус” и цитира тв канала “Россия 24”: 

“Събитията в Кьолн разединиха обществото, Германия е пред разруха. Все по-малко хора вярват, че мигрантите не представлявали заплаха за страната. На дневен ред е гражданската самозащита”.

Според “Фокус” посланието на пропагандната машина на Кремъл е:

“Европа е слаба, едно несигурно за живеене място, пренаселено с чужденци.”

Изданието цитира и националиста Владимир Жириновски, който заявява за “Комсомолская правда”

"Или ще се сложи край на новото преселение на народите, или Европа ще загине."

“На фона на всичко това, изглежда, Русия на президента Владимир Путин е в цветущо положение – дори, когато рублата се срива, приходите намаляват и страната води война в Сирия и прикрита такава в Украйна”, иронизира “Фокус”.