Руският президент Владимир Путин призна, че все още пази своята членска карта за съветската Комунистическа партия.

„Не съм изхвърлил моята партийна карта, не съм я изгорил“, обяви Путин, бивш агент на КГБ в Източна Германия, по време на среща с поддръжници от Общоруския народен форум. “Не мога да кажа, че бях абсолютно идеологически комунист, но наистина я пазя“, каза той, посочвайки, че близо 20 години е служил във „въоръженото крило на партията“. Господарят на Кремъл обаче не уточни дали още си пази картата от КГБ.

Държавният глава също така заяви, че все още „наистина харесва“ идеалите на комунизма, въпреки че те не са били приложени както трябва от съветските лидери., предаде БГНЕС.

“Аз все още наистина харесвам комунистическите и социалистически идеи“, каза той, определяйки ги като много близки до Библията. „Това са добри идеи - равенство, братство, щастие, но практическото въплъщение на тези велики идеи в нашата страна беше далеч от това, което измислиха социалистическите утописти“, коментира Путин.

Той разкритикува съветския лидер Владимир Ленин за убийството на цар Николай Втори и неговото семейство през 1918 г., както и заради убийствата на представители на буржоазията и свещеници от църквата. Руският държавен глава даде и неясен отговор на въпроса за възможното погребение на Ленин, чието тяло все още се намира в мавзолей на Червения площад.

„Колкото до погребване и други подобни въпроси... смятам, че трябва да подхождаме към това внимателно, да избягваме стъпки, които биха разделили нашето общество“, каза Путин. Това е вторият път за седмица, в който държавният глава споменава Ленин. Миналата седмица той сравни идеологията на комунистическия лидер с атомна бомба, която е довела до разпада на Съветския съюз през 1991 г., определяйки това като „трагедия“.