Оферти от две компании за изграждане на системата за пръстова идентификация е получила Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от ведомството. Предстои разглеждане на проектните предложения и ако никой не обжалва процедурата, системата за генериране на индивидуални кодове през биометрични данни (т.е. пръстови отпечатъци) ще бъде факт още през май.

НЕ НА ШЕГА: "РАЗЧИТАТ" НИ ПРЪСТИТЕ ОТ 1 АПРИЛ 2016-А

"Консорциум Стемо Гама Консулт" и  "Контракс АД" са фирмите, изявили желание да изпълнят проекта, но Здравната каса ще трябва да се спре само на една от тях. Задачата на победителя ще бъде в 4-месечен срок да изгради цялостната информационна система. 

"Системата трябва да регистрира настъпили здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, като идентифицира пациента чрез неговия пръстов биометричен идентификатор. Системата да обработва и съхранява информация за самоличността на здравноосигурени лица и предоставя услуги за верифициране на събитията при обработка на исковете", гласи описанието на поръчката. 

Основният критерии за оценка е "икономически най-изгодна оферта", като най-много точки ще носи техническото предложение за внедряване на системата. Изискванията към кандидатите са през последните 3 години да имат поне един успешно завършен проект, сходен с предмета на публичния търг (например, внедряване на информационна система за регистрация на медицински дейности в реално време, която е обслужвала поне триста потребители едновременно), както и валидно разрешително за достъп до класифицирана информация. Освен това трябва да разполагат с ключови експерти с минимум 5-годишен опит в разработката на специфичния софтуер, а също така и със специалисти с 3-годишен трудов стаж в областта на здравеопазването.

Известно е, че "Контракс" АД е 100% българска частна компания, която е сред лидерите на пазара в областта на информационните и комуникационни технологии. Обслужва големи частни и държавни структури, като е реализирала не един голям проект в здравеопазването. През 2000 г. "Контракс" доставя техниката и изгражда цялата комуникационна и информационна система, с която здравната каса и 28-те й районни структури работят и до днес. Пет години по-късно внедрява специализиран болничен софтуер за подаване на месечни отчети към НЗОК в 154 лечебни заведения (които в последствие набъбват до 244), а през декември 2007г. стартира проекта за изграждане на Национален електронен здравен портал и внедряване на електронен личен амбулаторен картон (еЛАК) за 40 000 служители на държавната администрация. Междувременно участва в пилотното разработване на електронната здравна карта и изгражда информационната система на японската болница "Токуда".

Конкурентите от консорциума са компанията за компютърни системи и софтуер "Стемо" ООД и специализираната в областта на здравеопазването IT фирма "Гама Консулт - Калинкин, Прокопов и си-е" СД, които също имат с какво да се похвалят. Първите са с дългогодишен опит в изграждането на сървърни системи, клъстери и криптиране на данни, а вторите работят с едни от най-големите здравни заведения в страната (сред които ВМА, университетската болница във Варна "Св. Марина" и столичната онкология). Същите внедряват и специализирания софтуер за електронно отчитане пред здравната каса в партньорство с "Контракс".

ПЪЛНО НЕВЕДЕНИЕ ЗА ПРЪСТОВИТЕ ИДЕНТИФИКАТОРИ

Обществената поръчка за създаване на "Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите" беше пусната през декември миналата година, а офертите бяха отворени на 22 януари. Общата стойност на проекта е около 400 000 лв. без ДДС.