Цветан Цветанов не е имал законово основание да откаже 6 подслушнвания, но пък по члена от НК, по който е подведен, трябва да се докаже, че е действал с корист, т. нар. - специална цел. Нито прокуратурата е събирала данни в тази посока през всичките години на съдебната сага срещу него, нито пък предишните съдилища са намерили доказателства за такова нещо.

Така звучи в резюме, преведено по смисъл, решението на 3-членния състав на Върховния касационен съд, с което Цветан Цветанов окончателно бе оправдан.

Става въпрос за последното от 3-те дела срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър - че 6 пъти не позволил разрешено от съда СРС спрямо ексшефа на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Чл. 288 от раздел "Престъпления срещу правосъдието" на НК, по който бе водено делото срещу Цветанов, задължително изисква специална цел. Текстът му звучи така.

"Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон..." и т.н.

Т.е.- недоказването на специална цел, автоматично бламира съставомерността на деянието. Поне по този член.

Според върховните съдии нито прокуратурата в обвинителния си акт е приложила доказателства за подобен замисъл на Цветанов, нито е поискала от по-нискоинстанционните съдилища да събират такива. Въпреки това обаче - приемат върховните съдии, - долните инстанции са изследвали темата, но не са открили доказателства в тази посока.

Това беше третото и последно дело срещу Цветанов - едното за безконтролното подслушване падна поради промяна на НК, а по другото - че изплатил 50 000 лв. обезщетение на същия Орлин Тодоров, бе оправдан на 3 инстанции.