Териториалните експертни лекарски комисии в страната, известни повече като ТЕЛК-ове, които издават свидетелствата за степен на инвалидност, постепенно ще бъдат закрити, обяви здравният министър д-р Петър Москов. Плановете са медицинската експертиза да претърпи пълна промяна, а сега съществуващата организация да остане в историята.

До средата на лятото необходимите законови промени ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, а до края на календарната година се очаква да бъдат готови и необходимите подзаконови нормативни актове, за да може новата система да заработи от 2017-а. 

"Няма да има компромис с качеството на експертизата. Чрез облекчаването на реда, достъпа, скоростта на медицинската експертиза всъщност връщаме тази система към смисъла й - да интегрираме хората с увреждания и реалните инвалиди. Защото досега, не толкова заради закона, колкото заради начина, по който се случва тази система, тя всъщност е отхвърляща. На инвалида му се казва: "Ти имаш право на билет за трамвая и 150 лв., стой си вкъщи". Смисълът на тази система е обратната. И по никакъв начин не говорим за спестяване на пари. Около 1,6 млрд. лв. отделят фондовете по това перо и те трябва да отидат при обективно инвалидизираните хора и да бъдат похарчени с цел да ги реинтегрират обратно в обществото там, където това е възможно", поясни Москов.

Идеята на промените е медицинската експертиза да стане по-обективна, като за целта оценките на трудоспособността ще се дават според описаните критерии в справочниците на Световната здравна организация. Така пациентите ще получават адекватна на състоянието си експертиза за степента и вида на увреждането си. Заключенията пък ще се изпращат по електронен път до социалните власти, което значително ще съкрати скроковете за изчакване. Очаква се след тези промени за седмица след настъпване на увреждане хората да имат вече медицинска експертиза, а в рамките на месец и решението от социалните.

След първоначалната медицинска експертиза по състоянието на всеки човек ще се произнася и втора комисия, в която ще има лекар по трудова медицина, представител на осигурителя, социален работник. Те ще изработват неговия индивидуален социален план и спрямо неговата работа и специфика на труд ще определят интеграционните добавки и помощи, които му се полагат.

Москов посочи също, че лекарите от ТЕЛК ще могат да продължат да работят в такива комисии. Ще се въведат обаче ясни критерии за тези специалисти – например, да бъдат с определен стаж и определени познания в областта. По този начин дори болничните лекари с необходими стаж и квалификация ще могат да съставят медицински експертизи. За допълнителния си труд докторите ще получават и допълнително вънаграждение.

Очаква се в резултат на промените да намалеят и фиктивните решения за инвалидност.