Човек от външно министерство е разгласил класифицирана информация за телеграма до министър Даниел Митов по повод обявяването на кандидат за шеф на ООН.

Това заявиха за Клуб Z от дипломатическото ведомство.

Самият Митов е сезирал ДАНС заради изтичане на класифицирана информация в медиите. Засега не се споменават имена на заподозрени.

В понеделник бе съобщено, че Външно е получило грама от германския представител в ЮНЕСКО Михаел Ворбс. В нея той припомня, че в края на ноември ще бъде избран генерален секретар на ООН. Според дипломата забавената позиция на България да посочи кандидата си може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО. Причината е, че Ирина Бокова, която е най-спряганата кандидатка, в момента е шеф на ЮНЕСКО и трябва да подаде оставка, ако оглави ООН. А ЮНЕСКО може да започне още през април подготовка за избора на наследник на Бокова.

"Това е класифицирана информация и е подадена в министерството като такава, но го е напуснала неправомерно и ние трябва да сезираме нужните органи”, каза пред агенция "Фокус" говорителката на МВнР Бетина Жотева.