Четирима представители на четири политически сили – всеки с различна позиция по предстоящия да бъде огласен днес доклад на Европейската комисия и призива на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е картината след участие на Димитър Лазаров (ГЕРБ), Атанас Атанасов (РБ), Валери Жаблянов (БСП) и Емил Димитров (Патриотичен фронт) в сутрешния блок на Нова телевизия.

Оказа се, че дори и в този случай в Реформаторския блок има различни позиции.

Премиерът иска да се скрие зад депутатите си. Основният адресат за неизпълнени ангажименти в този доклад е правителството. На второ място е ВСС, на трето място е прокуратурата. Ама защо не поискат оставката на главния прокурор? Защото не им стиска. Прокуратурата се е превърнала не в институция за разкриване, а за прикриване на престъпността“, коментира Атанас Атанасов, който заедно с Радан Кънев от ДСБ се обяви за опозиция на правителството.

На въпрос за отговорността на главния прокурор Димитър Лазаров отговори:

Аз не съм чел доклада на Европейската комисия, той ще стане факт на обед“.

ХРИСТО ИВАНОВ: ЦАЦАРОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

Представителят на ГЕРБ обясни защо искат оставката на ВСС:

Последните седмици скандалите във ВСС са почти ежедневие. Миналата година лятото се говореше, че ВСС ще изгради критерии за натовареност, за пътна карта. Очаквахме след измененията в Конституцията ВСС да започне да изготвя вътрешни правила...“

На това Атанасов репликира, че единствената политическа сила, която два пъти в парламента е искала оставката на ВСС, е Реформаторският блок.

РАДАН КЪНЕВ: СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА

Валери Жаблянов от БСП бе най-радикален и предложи изобщо да не се обръща внимание на докладите на Европейската комисия.

Не можем тази Конституция да я променяме с всеки евродоклад, още повече че тези доклади оказват негативно влияние върху страната. Не можем да внасяме напрежение всеки път, когато някой почне да пише доклад. Това е един вреден доклад и България би следвало да въведе ред в диалога си с Европейската комисия“.

Той се възмути и защото „не смятам, че докладът трябва да се позовава на нерегламантирани изтекли в медиите записи“.

Емил Димитров от Патриотичния фронт определи призива като явна намеса на изпълнителната власт в законодателната.

Ако с призиви се правят реформи, защо правим реформи“, попита той.