Някои партии от управляващото мнозинство се опитват да прехвърлят отговорността за доклада на ЕК единствено върху ВСС и искат неговата оставка. Това коментира политологът Огнян Минчев. 

"В доклада ясно е казано, че отговорността се носи и от парламента и неговото мнозинство, и от прокуратурата, която в България концентрира свръх голяма власт без да носи кореспондираща отговорност", смята той.

Той отбеляза още и реакцията на официален представител на БСП, депутата Валери Жаблянов, който обяснил, че докладът е вреден за България и българските институции не трябва да се съобразяват с него.

"За съжаление може би означава, че в парламента се появява втора антисистемна партия след "Атака", а другите системни все още партии, поне, според заявленията им, се опитват да оставят доклада единствено като отговорност на ВСС и да искат неговата оставка. В доклада ясно е казано, че отговорността се носи и от парламента и неговото мнозинство, и от главния прокурор, който в България концентрира свръхголяма власт без да носи кореспондираща отговорност", коментира Минчев.

Според него бил интересен и още един детайл.

"Ще бъде интересно дали докладът ще бъде гласуван в този му вид или представители на българското правителство ще успеят да договорят някакви редакции", смята той.

"Българските политици обръщат внимание на доклада в зоната на доброто възпитание", смята Калин Славов от "Прозрачност без граници". Според него през годините те са овладели до съвършенство как да отреагират на доклада. Коментират и вдигат шум в рамките на два-три дни, след това приемат съответния екшън план. Според Славов докладът отдавна вече не предизвиква ефектът, който е имал в началните години. Големият проблем е, че не се вижда светлината в тунела. "Липсват достатъчно твърди репери, спрямо които ние да постигнем този значителен напредък в съдебната система, каза още той.

"Трябва да се постигнат ефективни изменения в средата, в начина, по който функционира съдебната система", смята Катя Тодорова от "Прозрачност без граници". Ако ни е посочено, че ВСС е далече от стандартите за ефективно управление на съдебната система, то очевидно е, че ВСС трябва да направи своите стъпки, за да реагира най-накрая на този дефицит. Който е траен, от 2007 г., допълва тя. Според нея обаче ВСС не трябва да бъде единственият изкупител, системата е твърде дебалансирана по отношение на носене на отговорност за неефективна работа, както и по отношение на неефективно управление, и самоуправление на съдебната система, коментира Тодорова.