Руската телевизия е пуснала на конвейер измислени сюжети с бежанци в Западна Европа.

Това е цяла артилерия с фалшиви новини, пише изданието "Инсайдър". Негова кореспондентка успял след разследване да разкрие технологията за това в знаменития московски център "Останкино". Тя уличава руски колеги, осигуряващи фалшификати от яла Европа.

Наталия, представяща се като Виктория Шмидт, описва пред телевизионния
канал "Звезда" какви ужаси преживява в Германия заради мигрантите.

Преди десетина дни руски медии съобщиха, че 13-годишната Лиза, чиито родители са руски немци и са се преселили в Германия преди 20 години, била отвлечена на път за училище и изнасилена от близкоизточни имигранти. И в резултат се стигнало до бунтове и нападения на имигрантско общежитие. Всичко се оказа измислица с изключение на факта, че Лиза и семейството й наистина съществуват. А берлински адвокат заплаши със съд журналиста Иван Благой - кореспондент на "първи канал", раздул фалшивата история.

Ето обаче и други сюжети, също толкова верни.

На 14 януари телевизионният канал "Звезда" излъчва репортажа "Европа. Парадоксът на толерантността". Една от главните фигури в него е някоя си Виктория Шмидт. С разтреперан глас тя разказва за безчинствата на бежанците в Германия и как е принудена да носи спрей за защита. Тя и мъжът й искали да се приберат в Русия, тъй като в Германия станало опасно.

Оказва се, че има такава дама. Само че се казва Наталия. Живее в Хановер и работата й е да помага на руски телевизионни канали да фабрикуват подобни сюжети. За всяка такава история тя получава по около 500 евро. Кореспондентката на "Инсайдър" се свързала с "Виктория Шмидт" и се представила за продуцент. След което истината лъснала.

Наталия обаче не е единствената, която в Германия се занимава с измислянето на "сплашваши новини" за Европа. Желаещи да печелят пари от подобни фалшификати - бол. "Инсайдър" откри още един такъв успешен организатор. Това е операторът Олег Черкасов, който работи с руски държавни програми. Той изобщо не се смутил от предупреждението на журналистката от "Инсайдър (отново маскирана като продуцент), че предложената от нея история може да е недостоверна. Черкасов струва "само" 200 евро - 2,5 пъти по-евтино от Наталия-Виктория.

А митингите, макар и немногобройни, но обхванали цяла Германия? Нали не могат руските журналисти да създадат и такава масовка? Оказва се, че могат, продължава "Инсайдър". При това много лесно.

Първо се създава повод. В случая той е "отвличането" на 13-годишната Лиза, за която стана дума в началото. Руските медии масово разпространяват фалшивата информация. Към нея се добавят коментари за пълното бездействие на германските правоохранителни органи и премълчаването на случката в местните средства за информация. След това героите на сюжетите заявяват: "На насилието трябва да се отговори с насилие." 

Това се гледа от рускоезичната диаспора в Германия, която се превръща в целева аудитория на местните неонацисти. Крайно дясната партия "Пегида" дори започна да кани на митингите си нейни представители. Мнимото отвличане и изнасилване на Лиза бе идеален повод.

Ето как според очевидец е бил организиран преди броени дни такъв митинг в Хановер. Първо Той получил 6 еднакви SMS-а с призив всички живеещи в Германия руснаци да излязат в един и същи ден по едно и също време на протест пред кметствата. Който не излезе - изнасилването на лиза ще тежи върху неговата съвест.

Стекли се около 500 души. Сред тях имало националисти и самозвани казаци. Една от ораторките се представила за близка приятелка на пострадалото семейство на Лиза. Тя обаче била съвсем случайно и по погрешка издадена от своя приятелка, че е активист на "Пегида". Трима от шестимата оратори се оказали от тази партия. От "Пегида" докарали и някого, който се представил за евреин, агитирал за влизане в партийните редици и настоявал за германски ред.

"Инсайдър" се сдоби с видеозапис от този митинг. на него рускоезична жена агитира в подкрепа на "Пегида", при това на доста лош немски език.

И много руснаци, живеещи в Германия, може скоро да не се гордеят, че са я спасили от нацистите, отбелязва изданието. те се опасяват, че ще в очите на германците скоро ще бъдат асоциирани с маргиналните неонацистки партии. Това е несправедливо, тъй като митингите на "Пегида" са немногобройни.

От руската телевизия до голяма степен зависи как ще се развива по-нататък ситуацията. В момента руските канали са главен източник на шовинистичната и ксенофобската пропаганда за доста голяма част от рускоезичната аудитория в Германия. Дневният ред на тези новини рязко се променя. Съвсем неотдавна два от три новинарски сюжета бяха посветени на "зверствата на фашистите в Източна Украйна". След това дойде редът на унищожаването на щабовете на "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия. А сега всичко е за "жителите на ЕС, страдащи от гнета на мигрантите". Мнозина се надяват, че рано или късно тази тема трябва да се изчерпи и неонацистите пак ще започнат да губят подкрепа.