Италианците цензурираха самите себе си, за да направят по-комфортно посещението в страната им на иранския президент Хасан Рохани. Във вторник държавният глава се срещна с папа Франциск във Ватикана. Друга спирка от визитата му беше в прочутите Капитолийски музеи – заради госта класически голи скулптури бяха скрити с бели плоскости, за да не обидят мюсюлманския лидер.

Според италианската информационна агенция АНСА, цитирана от Си Би Ес, статуите са били скрити в знак на уважение към Рухани, който е първият ирански президент на посещение в страната от 20 години насам.

Политически коректният ход срещна масово неодобрение в социалните мрежи, където бе наречен „абсурд“ и „унизително сервилно поведение“. Други запитаха дали италианските власти въобще са поставили пред Рохани въпроса за потъпкването на човешките права в страната, която управлява.

На официалната държавна вечеря в чест на Рухани в понеделник не е било предложено традиционното италианско вино. Това обаче, за разлика от покриването на скулптурите, е стандартна практика – и в Европа, и в Съединените щати алкохолът остава извън менюто при посещения на ислямски лидери.

Площад "Славейков"