След като вчера стана ясно, че на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия ще наблюдаваме незалязващата класика Джокович-Федерер, днес се очерта и другият двубой, който ще излъчи един от финалистите в Мелбърн. След оспорвани битки място във финалната фаза на надпреварата си осигуриха Анди Мъри (Великобртитания) и Милош Раонич (Канада).

Мъри, който е четирикратен финалист в Мелбърн, надделя над Давид Ферер с 6:3, 6:7(5), 6:2, 6:3. Това бе 13-а победа за шотландеца от 19 мача срещу коравия испанец, както и шеста поредна. За място на финала Мъри ще спори с исполина Милош Раонич. 13-ия поставен в схемата се оказа фатален за Гаел Монфис. Канадецът записа първа победа над атрактивния французин и след 6:3, 3:6, 6:3, 6:4 за първи път в кариерата си се класира на полуфинал на „Аустрелиън оупън“.

Мъри и Раонич са играли шест официални срещи досега и са си разменили по три победи.

Радостта за британските фенове не приключи единствено с класирането на първата им ракета при мъжете. В истинска сензация на Зеления континент се превърна и представителката им при дамите – Йохана Конта. 24-годишната Конта е първата тенисистка от Острова, която се класира на полуфинал на турнир от Големия шлем от 1983 година насам. Джо Дюри е последната британка, достигнала толкова напред на мейджър турнир. Днес Конта повтори този успех след категоричното 6:4 6:1 над квалификантката Джан Шуай.

В борба за място на финала британката ще се изправи срещу Анджелик Кербер (Германия), която шокира една от основните претендентки за титлата Виктория Азаренка (Беларус) с 6:3, 7:5.

Другият полуфинал при дамите ще противопостави една срещу друга водачката в световната ранклиста Серина Уилямс и чехкинята Агнешка Радванска.