Кабинетът в бодър дух отчете доклада като "обективен и даващ надежда за 2016 г."

"В доклада се концентрира надеждата за резултат през 2016 г." Така вицепремиерът Меглена Кунева оцени критичния доклад на Европейската комисия. 

"В някои области има напредък, но са дадени и ясни сигнали, че трябва да се предприемат някои стъпки" , коментира още Кунева. 

Според нея се отчитало, че правителството има политическата воля да продължи напред. 

"2016 г. е отбелязана като година на тест за борбата с корупцията", реши да бъде тя позитивна.

Кунева обяви, че в доклада като "добре замислени стратегии" били определени и стратегията за съдебна реформа и стратегията за антикорупция. "Т. е. те са оценени положително", смята тя.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДОКЛАДА НА ЕК

"Оптимизмът е присъщ на работещите хора. Ние виждаме проблемите, но като работим те намаляват", заключи в бодър тон вицепремиерката.

"Мислите правилно, но трябва да имате по-бързи резултати." Това беше прочитът на вицепремиерката за общото послание на доклада. 

"Не само има надежда, но има и желание , има и план за действие", включи се правосъдната министърка Екатерина Захариева. Така тя коментира сериозните критики в доклада в частта за съдебната власт и промените в нея.  Според нея имало "позитивни неща, които са отчетени". Тя обяви, че до 10 март измененията на Закона за съдебната власт трябва да влязат в МС.

"Ние през този един месец не сме стояли, има доста работа да се върши по закона. Най-важното изменение, което се очаква в него е свързано с измененията на Конституцията", отчете се Захариева. 

Според нея било "крайно време да спрем да гледаме на доклада като на документ, с който някой размахва пръст на България". 

"Имаме план за действие, ясно разпределени препоръки", продължи Захариева. Голяма част от тях засягали ВСС, каза още тя.

"Докладът е наистина обективен не само заради констатациите на проблемите, които съществуват в страната, ние сме наясно с тях и работим за тяхното отстраняване. Но и заради позитивинте знаци, които комисията е разчела в нашите действия", смята вицепремиерката и министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя посочи, че като положително е оценено връщането на ГДБОП в структурите на МВР, което се случило бързо и безболезнено. В доклада се оценявало и че има по-малко прояви на организирана престъпност, отколкото преди няколко години. "Това е факт, показва го и статистиката", каза Бъчварова. 

Според нея за последните убийства, които били определени в доклада като като част от организираната престъпност трябвало да се има предвид, че заключенията се дават преди да са приключили разследванията по тях. 

Екипът на правителството който работи във всички тези сфери има абсолютната убеденост, че трябав да продължи да работи така че много скоро ще бъдат видими резлутатите.

"Нека всички, които правят критики на доклада, първо да го прочетат", препоръча вицепремиерът Томислав Дончев. Иначе се получавало критика на критиката или метакритика."Докладът е обективен, не ни казва нито едно нещо, което да не знаем. Ако го видим в доклад на ЕК, тогава е безспорно. Иначе в България оспорваме и нещата, които знаем", лаконично обобщи той.

Премиерът Бойко Борисов не се появи на брифинга за доклада на ЕК.