Предложението на 4-ма от ВСС да се разпишат веднъж завинаги ясни правила докъде се простират правата на магистрати да участват в дебати за съдебната политика, да изразяват становища, да участват в обществения живот, както и за финансирането от външни организации, бе прието.

Тепърва две комисии - етичната и тази против конфликт на интереси, ще умуват за общ текст, който да бъде гласуван до 10 март. Това е срокът, предложен от Ясен Тодоров, който подчерта, че дотогава ще са горе-долу ясни и измененията в Закона за съдебната власт.

ТОЧКАТА НА ВСС, КОЯТО ВБЕСИ "ОНЕЗИ МЕДИИ", ОЩЕ ПРЕДИ ДА Е ОБСЪЖДАНА

Дебатът тръгна трудно с това, че Румен Георгиев предложи да се направи справка кои съсловни организации се финансират и от кого. Ясен Тодоров пък предложи или да се сформира специална нова комисия по въпроса, или да се изискат становища от цялата магистратска общност на специални събрания. На това някои от съвета отговориха, че не може въпросът да се протака до безкрайност.

"Не можем да искаме информация за финансиранто на съсловните организации, защото ние не сме финансов надзор. А да изясним веднъж завинаги има ли нещо укоримо и ако има, в какво се състои.

Според мен абсолютно ненужно е да се занимаваме с финансиранто на съсловните организации. Ако се занимаваме с финансирането до този момент, ще трябва да изискаме и за финансирането на органите на съдебната власт, на отделни магистрати, на ВСС и чак тогава да се занимаем с финансиранто на съсловните организации", отбеляза Юлия Ковачева. (самият ВСС например е реципиент от години на средства от "Америка за България", б.р.)

Завъртяха се обаче идеи дори с анкетни карти да бъде събрано становището на цялата магистратура.

Галина Карагьозова пък изчете част от евродоклада, в който се адмирират усвоените средство по различни европейски механизми за съдебната система и НПО и дори се посочва, че ЕК насърчава България да използва в максимална степен всички преодставени възможности.

"Мисля, че няма никакъв смисъл да събираме каквито и да било други документи – ВСС би мокъл и сам да даде отговор на тези изключително важни въпроси", каза Карагьозова.

Незабравка Стоева предложи решението да се приеме, а когато започнат да работят по крайния текст на становищата, ще се прецени дали да се питат всички магистрати. 

Соня Найденова отбеляза, че много добре се знаят външните донори и фондациите, които са финансирали както прокуратурата, така и съда, така и самия ВСС и те се броят на пръстите на едната ръка. Освен това някои от тях го правели отпреди приемането на България в ЕС.

"Съжалявам, че въобще се обадих. Не виждам с какво информацията, която поисках, е толкова застрашаваща", обади се Румен Георгиев.

Междувременно Калин Калпакчиев използва случая да призове Ясен Тодоров (който даде остри интервюта срещу външното финансиране, включително и на самия ВСС, б.р.) да се въздържа "от спекулативни изявления и публични становища по този въпрос, тъй като по този начин не помага на дебата".

Тодоров обеща да се съобразява в публичните си изяви  и всички единодушно приеха точката.