Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Царят на цветистите изпълнения Доналд Тръмп пак го направи. Този път той хвърли бомба срещу най-гледаната телевизия в САЩ - „Фокс“, с отказа си да участва в днешните републикански дебати в Айова. „Нека видим колко пари ще изкара „Фокс“ от дебата без мене“, ехидно заяви милиардерът, прицелващ се в Белия дом.

Малко след като от канала на Рупърт Мъдок вчера обявиха списъка на участващите в словесния двубой, говорителят на Тръмп, Кори Леуандоуски обяви волята на своя бос: „Той няма да участва в дебата. Това не подлежи на преговори“. В интервю по телефона за шоуто „Морнинг Джо“ на телевизията Ем Ес Ен Би Си той обвини Кели, че е вторачена в неговия бос. „Тя води предаване след предаване и непрекъснато казва, че той не бива да бъде допускан до телевизията“. Леуандоуски подчерта, че неговият шеф не се страхува от дебатите и излиза винаги победител от тях. „Основната линия е, че има водещи, които не са справедливи да задават въпросите, които вълнуват американците. Тези журналисти се опитват да изтъкнат себе си“.

Като официална причина бе посочена кръвната вражда между водещата журналистка Меган Кели, която през август 2015 г извади Тръмп от релсите с фронтална атака. Тя директно го попита какво очаква от жените избирателки в САЩ, след като ги нарича „дебели прасета, кучета, мърлячки и отблъскващи животни“. Доналд тогава се опита да отрече, че произнасял подобни неща, пробва шега, но след дебата жестоко ухапа Кели в интервю за Си Ен Ен: „Тя започна да ми задава възмутителни въпроси. Очите и бяха пълни с кръв, тя кървеше отвсякъде. Мисля, че тя не беше на себе си“, намеквайки за месечните цикли на журналистката. За кратко време Тръмп бе хулен и критикуван за безцеремонния си език, но казаното от него, бързо се забрави.

Дни преди бойкота си Тръмп се оплака в интервю за Уолф Блицър по Си Ен, че Кели го „тероризира“ с персоналните си нападки и че не я харесва.

Неочакваният стънт на Доналд вероятно ще намали значително броят на зрителите, които ще следят словесният дуел в Де Мойнс, Айова. Без него шоуто няма да бъде цветист и занимателен спектакъл. А това означава отдръпване на рекламните компании, които пускаха тонове обяви в най-гледаното време, което ще лиши каналът от милиони долари постъпления. Точно скандалният дебат на „Фокс“ на 7 август 2015 г събра 24 милиона американци пред телевизорите и би рекорда на електронна медия, постигнат от зомби сериала „Вървящите мъртъвци“.

Доналд Тръмп не е първият републикански президентски кандидат, който пропуска дебат. През 1980 г Роналд Рейгън прескочи един, който също бе дни преди важно събитие като кокъсите в Айова (99 събрания на републиканците, на които се избират кандидати за изборната колеги в щата). Тогава той загуби на кокъсите от Джордж Буш-баща, но след това получи партийната номинация и нанесе съкрушителна победа на Джими Картър в президентските избори.

Въпреки митът, че който спечели в Айова след това побеждава и на президентските избори има много изключения. През 2012 г например Мит Ромни грабна палмата на първенството в този щат, но загуби голямата битка от Барак Обама. На практика от 1972 г насам само трима фаворити от щатските събрания са финиширали първи на изборите през ноември – Джими Картър, Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Основният съперник на Тръмп отдясно сенаторът Тед Круз подложи конкурента си на критика. В радиошоуто на консервативния водещ Марк Льовен, Круз заяви:“Тръмп дължи на хората от Айова. След като се уплаши толкова от Меган Кели, какво можем да очакваме от него ако стане главнокомандуващ и се изправи срещу Путин?“ На митинг в Де Мойнс, изправен на сцената до поддръжника си, бившият губернатор на Тексас Рик Пери, който също бе в президентския маратон, но се оттегли, Тед заяви с ирония: „Тръмп има чувствителна душа“. Публиката избухна в смях. На сенатора консерватор обаче му предстои тежка задача. Първо, по време на телевизионния дебат, в отсъствието на Доналд той ще бъде основна мишена в нападките на Марко Рубио и Джеб Буш, които също ще са сцената. Второ, според анкетата на Ей Би си и „Вашингтон поуст“ Тръмп го изпреварва с 16 пункта. Той има подкрепата на 37 на сто от републиканците, докато Круз е с 21 пункта. Проучването на гласовете на Си Ен Ен и телевизията О Ар Си дава още по-голяма преднина на Тръмп спрямо Круз – 49 на сто срещу 19 на сто. Единствено резултатите на Университета Куинипиак в Хамден, Кънектикът, показват, че Круз диша във врата на Тръмп – съответно с 29 на сто срещу 31 на сто.

Според „Политико“ бойкотът на Доналд крие малък риск да замрази успешният му възход в битката за републиканската номинация. В същото време изданието смята, че милиардерът, който е опитен телевизионен шоумен ще използва повишеното внимание към неговата личност в момента за масирана кампания в медиите.

Голямата драма, която може да се разрази в лагера на републиканската партия е, че ако Тръмп спечели в Айова, шефовете от Националния комитет ще са изправени пред сложна дилема. Дали да му дадат номинацията за президентските избори и да изпълнят волята на народния вот, или да посочат за официален кандидат някой друг от участниците в дербито. Вариантът на партийните хардлайнери, повечето от които не искат Тръмп, означава те да преживеят вътрешен бунт, който може да сложи край на тази политическа сила. Ако ролята бъде дадена на Тед Круз, той ще бъде съсипан от дела, които ще го атакуват затова, че е роден в Канада. Повечето конституционни експерти посочват, че Круз не отговаря на изискването – роден в САЩ.

Освен това независимо кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия, наблюдателите смятат, че Тръмп има най-голям шанс да надвие на президентските избори, както Хилъри Клинтън, така и Бърни Сандърс.

Шарена остава картината в лагера на демократите, където битката е между Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс. Проучването на Ей Би Си/ „Вашингтон поуст“ ги класира с голяма разлика в полза на бившата първа дама и топдипломат на САЩ с 55 към 36 на сто. От Си Ен Ен и О Ар Си дават на Хилъри 52 на сто и 38 на сто на Бърни. Само проучването на Куинипиак сред 606 вероятни участници в демократическите кокъси отрежда на Сандърс преднина от 49 на сто срещу 45 на сто за г-жа Клинтън.

Демократическата партия е също е изправена пред драматично решение. Ако Хилъри победи в Айова тя може да се окаже в ролята на нежелания кандидат. Очаква се през дните месеци да завърши разследването на ФБР около скандала, че като държавен секретар тя е използвала обществен сървър за изпращане на служебна електронна поща. Случаят е нищен от 195 агенти на контраразузнаването. Установено бе, че кореспонденцията на Хилъри е съдържала информация с гриф „Над строго секретно“, до която имат достъп само трима-четирима висши държавни служители, разкри главният инспектор на разузнавателните служби в САЩ Чарлз Маккълох Експерти заявиха, че документите, качени на сървъра са били открити за достъп на шпионските служби на много страни по света, които не са приятелски настроени към Вашингтон. Г-жа Клинтън се опита да представи декларацията на Маккълох като опит за „партизанско“ предизборно очерняне. Пресата обаче парира с факта, че главният инспектор е назначен от президента Барак Обама. Информирани наблюдатели тук предричат, че ФБР ще уличи Клинтън в сериозно престъпление по служба, но едва ли ще и бъде повдигнато съдебно обвинение.

Ако пък в Айова спечели Бърни Сандърс, управата на демократите ще има пред себе си кандидат за президент, който е толкова наляво от центъра, че е неизбираем.

Резултатите от Айова дават старта на политическия процес. Официално напрегнатата битка за Белия дом обаче ще стартира след партийните конгреси на републиканците на 18 юли в Кливлънд, Охайо и на демократите на 25 юли във Филаделлфия, Пенсилвания. На тях ще бъдат избрани двамата кандидати на политическите сили, които ще се явят един срещу друг на изборите на 8 ноември т.г.