"Протестна мрежа" изпрати до СЕМ искане за заличаване на регистрацията на Алфа тв, която е собственост на партия "Атака". Протестиращите настояват още медийният регулатор да сезира прокуратурата и за случаите, когато телевизията на Волен Сидеров нарушава Наказателния кодекс за "проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност, етническа и религиозна принадлежност".

Искането за затваряне на Алфа тв е придружено от цитати от Закона за радиото и телевизията, които задължават СЕМ да реагира при "предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак".

"Недопустимо е телевизията на една партия, която се издържа със субсидии, идващи от всички български граждани-данъкоплатци, да проповядва етническа омраза и да разделя българските граждани на основата на религиозната, етническата нетърпимост. Недопустима е употребата на език на омразата", се казва в писмото на "Протестна мрежа".

Председателят на СЕМ Георги Лозанов в момента е в чужбина и не е запознат със сигнала. Той съобщи пред Клуб Z, че Съветът ще разгледа искането на първото си заседание след празниците още на 8 май. 

"За да има заличаване на регистрацията за системно нарушение, трябва да има три влезли в сила санкции по една и съща разпоредба. Те имат не малко санкции досега, но ги обжалват и затова не всички са влезли в сила", коментира Лозанов.

След приключване на съдебните процедури обаче заличаването на регистрацията може и да стане възможно. Георги Лозанов не се ангажира с точен брой актове, които са наложени на Алфа тв, каза само "не са малко".

Преди три месеца обаче членът на СЕМ Мария Стоянова съобщи в интервю, че само по чл. 17, ал. 2 - за "недопускане на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост", телевизията на "Атака" има 11 наложени акта, които обаче партията на Сидеров отказва да получи. Този проблем вече бил разрешен, актовете са връчени, но тече съдебната процедура по обжалването. 

Дори и да се стигне до заличаване на регистрацията, телевизията може да я поднови веднага и още на следващия ден да продължи излъчванията, обясни още Лозанов.

"Протестна мрежа" припомня в сигнала си, че депутатът от "Атака" Магдалена Ташева е използвала в ефир по адрес на бежанците думите "изчадия”, „сган”, „масови убийци”, „канибали”, „диваци”, „ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието” и „лъжат властите”, „отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия” и „започнаха да крадат, да бият” и др. подобни.