Служителите, които запазят работата и доходите си след получено увреждане, няма да взимат инвалидна пенсия, обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. За всички обаче, дори и за безработните инвалиди, ще бъдат предвидени материални стимули, за да се върнат на пазара на труда.

"Това означава, че възнагражденията им ще са по-високи, отколкото полагащата им се инвалидна пенсия", уточни Калфин при представянето на дългоочакваната нова методика за трудова експертиза, която ще замени сегашната система на ТЕЛК-овете.  

Не стана ясно колко голяма ще е разликата в отделните доходи, но все пак беше направено уточнението, че във формулата за изчисляване на инвалидните пенсии няма да се включва коефициент за нейното намаляване на базата на остатъчната функционалност.

За да осигури условия за труд на хората с увреждания, държавата планира да субсидира и фирмите, които са склонни да съдействат за това като преустроят работните места на своите служители или ги задържат на намален работен ден. Размерът на помощите е въпрос на допълнителни разговори, но идеята е да се поема част или цялото възнаграждение на лицата с намалена работоспособност, да се плащат техните осигуровки или курсове за обучение и преквалификация, както и да се покриват разходи за специализирано техническо оборудване. 

Една от основните промени в новата методика е, че няма да се говори за "намалена трудоспособност", а за "остатъчна функционалност". Това означава, че хората няма да получават процент инвалидност, а състоянието им ще се оценява индивидуално, като за целта ще получават и персонален код. Със задачата ще са натоварени две комисии, които ще работят с класификациите на заболяванията и остатъчната функционалност на Световната здравна организация. По този начин ще преценяват не само здравословното състояние на пациентите, но и способността им да бъдат активни граждани. При нужда втората комисия ще може да изисква допълнителни прегледи или изследвания, което по думите на Калфин, ще елиминира рисковете от разпространение на фалшиви документи. От общата преценка на двете комисии пък ще зависят и всички бъдещи социални придобивки на инвалидите и хората с увреждания. 

Децата до 16- годишна възраст и пенсионерите, например, няма да подлежат на трудова експертиза, защото не са в трудоспособна възраст. След като получат медицинското си заключение, те ще отиват на комисия, която ще преценява размера на инвалидната им пенсия, както и останалите полагащи им се придобивки (намалена карта за градски транспорт, помощи за отопление, безплатна карта за паркиране, по-евтина винетка и прочие) Оценката обаче и тук ще е индивидуална и е напълно възможно хората, които управляват автомобил въпреки увреждането си, да получават безплатна карта за паркиране или винетка, а други в същото състояние, но без личен автомобил, да не ползват привилегиите.

По същия начин ще се процедира и с всички в трудоспособна възраст, но без да се посяга на доходите, които сега получават от държавата, категоричен беше Калфин. Нещо повече - безработните хора с увреждания, които проявят инициатива и сами си намерят работа, ще бъдат допълнително мотивирани, защото освен трудовото си възнаграждение, ще взимат и полагащата им се помощ за инвалидност.

"Инвалидни пенсии ще има. За хората с осигуровки това е осигурително право, което не можем да им отнемем. Добре е да се отървем от емоциите по темата, за да създадем система, която да работи и да генерира по-скоро солидарност, отколкото разделение в обществото", коментира още социалният министър. 

По думите на Калфин конкретните законодателни промени по въпроса ще бъдат внесени в Народното събрание до началото на лятото, а дотогава новата система за трудова експертиза ще е обект на обстойно обществено обсъждане. Не се предвиждат проверки на вече издадени ТЕЛК-ови решения за издирване на фалшификати, защото не съществува механизъм, по който да бъдат направени. По новата система ще бъдат оценявани само решенията с изтекъл срок, които трябва да се подновят, както и състоянието на хората с новопридобити увреждания към тогавашния момент.