Световният номер 1 Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Австралия след победа с 3:1 сета (6:1, 6:2, 3:6, 6:3) над Роджър Федерер. Това бе 45-ия сблъсък между двамата, а сърбинът вече води с 23:22 победи.

Както подсказва и резултатът, първите два сета преминаха изцяло под диктовката на Джокович. Ноле просто беше безгрешен и пресираше опонента си по всички възможни начини - агресивна игра от основна линия, безмилостни минаващи удари и прецизен сервис. Федерер бе в отбранителна позция, а непредизвиканите му грешки валяха една след друга. Сърбинът поведе с 2:0 за по-малко от час игра.

След катастрофалните две части, швейцарецът промени подхода си. Започна да накъсва играта с чести излизания на мрежата и да избягва дългите разигравания от дъното на корта. Повиши успеваемостта на първия си сервис и нещата сработиха. При 2:2 двамата изиграха маратонски гейм, продължил повече от 10 минути, в който световният номер 3 успя да пробие подаването на Джокович. Брейкът се оказа решаващ за изхода на сета и след близо 90 минути игра Федерер най-после имаше поводи за радост.

Въпреки подема в играта на Маестрото, малцина вярваха, че е възможен обрат от 0:2 до 3:2, просто защото статистиката на Джокович в двубоите с 3 от 5 сета е смайваща. Сърбинът е допускал обрат от 2:0 до 2:3 само веднъж  от общо 154 мача, в които е повеждал с 2:0. Това се случи на четвъртфиналите на „Ролан Гарос“ през 2010 г. срещу германеца Юрген Мелцер.

Шест години по-късно сърбинът не бе склонен на драми. В 8-ия гейм на четвъртия сет Новак засили темпото и проби сервиса на Федерер. След това застана на линията, за да сервира за мача и не трепна.

На финала Джокович ще се изправи срещу победителя от втория полуфинал, в който сили ще премерят Анди Мъри и Милош Раонич.

Битката за трофея при дамите ще притивопостави една срещу друга Серина Уилямс и Анджелик Кербер. На полуфинала поставената под номер 7 германка се наложи над Йохана Конта от Великобриталия със 7:5, 6:2. Малко по-рано през деня Серина си гарантира място на финала в Мелбърн, след като надигра Агнешка Радваска с категоричното 6:0, 6:4.

Световната номер 1 се класира за финала на „Аустрелиън оупън“ за седми път . Тя има шест титли - през 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 и 2015 година. Ако победи в събота,  Уилямс ще спечели 22-ата си титла от Големия шлем и ще се изравни с легендарната Щефи Граф.