Москва е готова да осигурява газ за разпределителн център край Варна, стана ясно по време на заседанията на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в София.

"Ние действително обсъждахме хъба. Заинтересоваността и от двете страни беше потвърдена, но Русия ще реши дали да участва едва след като Европейската комисия се произнесе по техническия характер и съответствието му с Третия енергиен пакет на ЕС", каза руският зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Позицията на българската страна на практика е същата.

"Ще разчитаме на руски газ за газовия хъб, но той трябва да съответства напълно на европейските изисквания", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Герасимов е най-високопоставеният представител на Москва на междуправителствените срещи в София. Нашето правителство обаче включи в разговорите трима министри. Освен Петкова на срещите с руската делегация присъстваха икономическият министър Божидар Лукарски и министърът на туризма Николина Ангелкова.

На заседанието се разбра, че страната ни ще облекчи допълнително условията за издаване на визи на руснаци, а освен това консорциум между руската "Русатом Сервиз" и българската "Риск Инженеринг" подписаха договор с АЕЦ "Козлодуй" за удължаване на живота на 6-и блок в атомната централа с до 60 години.