Образователният министър Тодор Танев се включи на живо по бТВ и каза, че от медиите е научил, че му искат оставката.

"До този момент не съм имал среща с представител на г-н Борисов или с него самия", каза той.

Танев разкри, че на три пъти е искал разговори с премиера по три важни според него точки – да поведе борбата срещу насилието и дрогата в училище, второ - да поеме връзката между бизнеса и образователната система (и третото не го каза, б. р.).

Танев напомни, че е подготвил проект и 4 експериментални колежа, които да общуват директно с бизнеса - от Монтана до Бургас през Добрич.

Връщам се от среща на регионалните инспекторати в Етрополе. В момента влизам в кабинета си, осведоми зрителите министърът.

Той повтори, че от медиите научава за поисканата оставка,.

Професорът също така не е чувал от премиера, че създава напрежение (както пише в краткото съобщение на Борисов, б.р.), но пък чувал такова нещо от г-жа Фандъкова.

По прословутото робство, иго, присъствие или съжителство той направи историческа справка:

Вижте, от 23-24 години стои въпросът с термините в тези 500 г. Чакаме историческата гилдията – академиите и БАН -Института по история. То все повече се формира, но е далеч от единно.

Ние работим в такава обстановка.

Всички трябва да вярват на повече от една страна. Ние сме предложили само, единствено – НАПРАВИЛИ СМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ, А НЕ ЗАПОВЕД (с по-висок тон каза министърът, б.р.), няма заповед. Тя би дошла след месец, месец и нещо, след като изтече законният срок за нейното разглеждане в законния формат - разговори с учителското съсловие, с регионалните инспекторати и др.

Аз лично имам проект програма – ще я предам на този, който ще ме наследи, ако иска да я изпълнява.

Оттук нататък хаосът в последната седмица не е моя работа да анализирам. За да се стигне до подписки в два града за нероден Иванчо, коментира той.

"Директното обвинение не издава нищо друго, освен донякъде режисура, донякъде използване чувствата на хората", заподозря министърът.

На въпрос - кой подозира, че е режисьорът, Танев уточни, че не знае, но сигурно не е един.

Ние, освен че сме отличници за цяла една година с 5 законопроекта във всеки един от ресорите – нямаме никакъв пропуск, все пак даваме възможност и осигурихме зелена светлина с 1,3 млрд. от новата оперативна прогрема. Парите в момента идват. Аз съм политолог и всичко друго ни е ясно, завърши министърът.