Проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на лифта "Симеоново" е приключила с "категоричното заключение, че съоръжението е в пълна техническа изправност", обявиха в четвъртък от "Витоша ски" АД. Тя се наложи след като 5-годишно момче падна от кабина 111 от 8-метрова височина.

Последните инспекции са преминали на в сряда, 27 януари, като са извършени десет последователни изпитания на затварящия механизъм в кабина 111, от която в неделя падна дете.

"Установено е, че той се заключва нормално и при всички заключвания палецът заема нормалното си положение. Проверяващите са извършили и изпитания с упражняване на натиск върху крилата на вратата, при които тя е останала затворена", се казва в съобщение на фирмата.

"Имаме разрешение тези кабини да бъдат пуснати в експлоатация. Лифтът е в пълна техническа изправност, беше направен тест в движение за отваряне и затваряне. Кабинката се заключва нормално. Тази кабинка не се отваря от само себе си. Лифтът е безопасен", заяви на пресконференция Радослав Пеев, началник на ски пистите и въжения парк във "Витоша ски, и посочи броят на разрешените кабини за ползване. Стана ясно обаче, че кабина 111 няма да бъде пускана в движение, по морални причини.

"От морална гледна точка няма да пускаме кабина 111 в движение. А и предполагаме, че хората ще са притеснени заради случилото се в неделя", заяви още Пеев.

В понеделник обаче от агенцията съобщиха, че "при проверка на кабинка №111 от въжена линия "Симеоново", осъществена на 24 и 25 януари инспекторите установиха частична възможност за непълно заключване на затварящия се механизъм". Пеев обаче не бил виждал протокол с такава констатация

Радослав Пеев обяви, че няма никаква представа как вратата се е отворила в движение в понеделник и е паднало детето и това трябвало да установят разследващите органи в рамките на образуваното досъдебно производство.

Освен кабина 111, комисията на ДАМТН е проверила и всички други функциониращи кабини, като не са открити неизправности, твърдят от "Витоша ски".

"Изразяваме отново тревогата си от станалия инцидент и очакваме компетентните органи да завършат своята работа и да изяснят случая докрай. "Витоша ски"  към всички посетители на парка да спазват инструкциите за безопасност при тяхната експлоатация", се казва в становището на фирмата.

"Разговаряхме с производители на лифтове и такова нещо никъде не се е случвало. Има много странни въпроси около инцидента", заяви президентът на ски федерацията Цеко Минев, който се свързва със собствеността на "Витоша ски", цитиран от "Дневник"

Той цитира изчисленията на служители на "Витоша ски", че случаят е станал на височина 3.80 метра и това е била най-ниската точка на лифта спрямо земята по цялата дължина на трасето. Според него това оспорвало твърденията на бащата на детето, че синът му е паднал от 8 метра.

"При возенето с лифт има правила за безопасност, както има такива и при пътуването със самолет. Не можем да гарантираме сигурността на пътуващите, ако не се спазват правилата за безопасност", каза той.

След инцидента бащата на детето, което падна от голямата височина и по чудо се размина без никакви наранявания дори, обяви война на "Витоша ски". "Ще ви прецакам благата концесия", закани се той във фейсбук.