Специалистът по детски и белодробни болести проф. Пенка Переновска е поредният носител на една от най-престижните докторски награди "Медик на годината" за 2015-а. На официална церемония в столичния хотел "България" началникът на клиниката по детски болести  в болница "Александровска" получи плакет за нейния изключителен професионализъм, уважаван от родителите и дори от децата на техните деца. 

"Изключително съм трогната и развълнувана от наградата. Приемам я като награда за най-старата педиатрична клиника в България и като награда за всички педиатри, за любовта им към децата и за това, че останаха в България", благодари за признанието проф. Переновска. 

Видният педиатър получи също специално отличие от президента Росен Плевнелиев за съдействието, което е оказвала през годините, на благотворителната кауза "Българската Коледа". Приносът й бе оценен високо и от настоящия председател на парламентарната здравна комисия, но бивш ученик на проф. Переновска, специалистът по детски болести д-р Даниела Дариткова.

Отличието "Медик на годината" се връчва за 25-и път от специализираното медицинско издание "Форум Медикус", което в същия ден отбеляза и своята 70 годишина.

"В отличаването на лекаря търсим неговия обществен принос и ангажираност с процесите в здравеопазването, за които знаем, че в последните години са толкова бурни. Проф. Переновска е може би човекът, който знае най-много за детската бронхология, за всичко, което е свързано с дишането на децата. Помогнала е на хиляди деца. Изключително добър човек, лекар с главно "Л", коментира главният редактор на "Форум медикус" Дарина Стоева.

Проф. Переновска завършва медицина през 1973 г. в София. През 1982 г. получава докторската си степен от Научно-изследователския институт по педиатрия и детска хирургия в Москва, а през 2009 г. взима специалност по детска пневмология и фтизиатрия. Професионалният й път е свързан изцяло с болница "Александровска", където започва като стажант в детската клиника още докато следва.

През годините е сред съоснователите и ръководителите на Българското дружество по ваксинопрофилактика, Българското дружество по алерголгия и Българските асоциации по педиатрия и детска пневмология. Името й е част от редица европейски научни организации в областта на респираторните и инфекциозни заболявания, както и от Групата за ваксинопрофилактика на страните от Централна и Източна Европа (CEVAG). Членувала е като експерт в комисии на Минитерство на здравеопазването, както и в комисията за биологични продукти към Изпълнителната агенция по лекарствата. Има над 300 научни публикации и участия в бъларски и международни форуми и е носител на почетния знак "Български лекар" за 2007 година. Година по-рано получава и първа награда в постерната сесия на Европейския конгрес по астма в Испания.