Министърът на образованието Тодор Танев в оставка безспорно ще се запомни със специфичния си стил -и като общуване, и най-вече като изразяване. Университетският перподавател докрай не разбра, че езиковият му подход като министър трябва да е малко по-различен. 

Танев беше винаги много откровен и доста нервен в медийните си изяви. Тази комбинация, заедно с лъкатушната мисъл на министъра, раждаше често озадачаващи изказвания. Танев комбинираше хаотичност с добри намерения, желание да се хареса - често на всяка цена, да направи нещо, но без ясен алгоритъм. Ето някои от от откровенията на министъра.

За законопроекта на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование: "Перфектен е! Търпи поправки"

Перфектни законопроекти няма. Сигурен съм, че не е съвсем перфектен. И американската конституция не е перфектна. Тя съдържа в себе си чрез амендмънтите (поправките - б.р.) елемента на собственото си усъвършенстване. Хубавите закони търпят поправки (Вероятно всеки юрист би казал обратното - че нямат нужда от поправки -б.р.). В 21-ви век, в турбулентната ситуация тоталните решения са смешни.

(Министърът обсъжда законопроекта на ГЕРБ. Той се гласува като се заобикаля министерството на образованието.)

За Фредерик Жолио-Кюри и химическия елемент "българий"

Ломоносов нищо не е направил особено. Така е, факт. Последният вдясно (Асен Златаров - бел. ред.) също нищо не е направил. Златаров просто е ходил в Съветския съюз по време, когато тук е било фашизъм и е казал, че е много хубаво. Иначе като учен не е нещо особено. Кой е най-големият от другите? Мария Кюри - два пъти Нобелова лауреатка, два пъти, не е един. Второ, не по една наука два пъти, а по две различни - по химия и по физика, във време, в което жените са били доста по-зле поставени в обществото. Два пъти. Умряла от облъчване. Открила е радий и полоний. Вторият го е кръстила на родната си страна Полша. Ако някой от вас открие - да го кръсти българий.

И да запомните още нещо - мъжът на Мария Кюри е също така много велик и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция "Фредерик Жолио-Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Гледали ли сте старите сериали? Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, го няма никъде.

Да знаете, че истината не винаги е написана както трябва.

(Танев в съвети към ученици и в разяснения как да се приема науката в непринуден стил)

Най-успешните матури от години

Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От тази по-добра матура отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината.

(Министърът след скандалните матури, в които стана ясно, че има изтичане на информация.)

На гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде

Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше.

(Още мисли за матурите.)

Добре ли е с главата министърът

Не е хубаво всеки ден да се обяснява някаква тотална неистина, например, че министърът не е добре с главата. Мисля, че не съм толкова зле, след като съм правил 2 катедри в СУ, бил съм в Харвард няколко пъти.

(Министърът се ядосва на съмненията в подхода му и на недоброжелателите си, които непрекъснато му искаха оставката.)

Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката... 

Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката... Не мога такова нещо да подпиша... На мен дървени философи не ми трябват, които разглеждат Ботев и Вазов само като автори.

(За поредните съмнения, че двамата автори могат да отпаднат от програмата.)

Сега съм много нервен

Нека Радан не вярва само на една секретарка. Няма да искам среща с Бойко Борисов, защото има много работа. А с г-н Кънев ще говоря тогава, когато реша - сега съм много нервен.

(За взаимоотношенията си с лидера на ДСБ Радан Кънев и с премиера Бойко Борисов)

Борисов не ми обърна внимание. Това е знак за подкрепа

С министър-председателя се виждаме в средите, преди да се влезе в кабинета от голямата зала, където имаше много министри. Аз го попитах има ли някакъв проблем. Той не ми обърна внимание. Това е съвсем категоричен знак на подкрепа. Поне аз така го тълкувам.

(Откровение малко преди края на 2015 г. за политическите знаци от Борисов.)

Оставка? Съсипвате децата

Изобщо не! И тази оставка дето я повтаряте, съсипвате децата, съсипвате и майките и бащите, съсипвате и учителите и никой вече не ще да вярва на образователното министерство.  Ужасно съжалявам, че не ви създавам новина. Просто мъчно ми е за вас. Обаче толкова пъти ме питате от 13 месеца, че глупостта изглежда е някъде другаде, не в мене.

(След поредното питане на журналисти дали ще подава оставка)

Срещу съжителството никой не е вдигал въстание

Моето лично отношение е, че робство е имало. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание. Казах ви чистосърдечно за робството. Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята- там съжителство няма.

(За робството-съжителство)

Не съм Кириак Стефчов

Не съм Кириак Стефчов, имам род шест поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти. Това са ми първите седем години.

(В деня на оставката след срещата с Патриотичния фронт)