Твърдението на Румяна Ченалова, че главният прокурор Сотир Цацаров е упражнил натиск върху бившия шеф на СГС Владимира Янева за това да бъде осъден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов за пореден път извади наяве въпроса не би ли трябвало да има специален орган, който да може да разследва главния прокурор. Подобна идея имаше при промените на Конституцията, свързани със съдебната реформа, но тя не бе приета.

ЧЕНАЛОВА ОБЯВИ, ЧЕ ЦАЦАРОВ ПРИТИСНАЛ ЯНЕВА ДА ОСЪДИ ЦВЕТАНОВ

Депутати от различни парламентарни групи се изказаха в подкрепа на създаването на подобен орган, макар и с известни нюанси.

"По конкретния случай би следвало да се образува разследване за търговия с влияние и злоупотреба с власт. За пореден път сме в тупик, че главният прокурор трябва да образува дело сам срещу себе си. За това ние настоявахме да се създаде отделна институция на независим разследващ прокурор, който в такива ситуации да може да образува разследване".

Това каза пред Клуб Z Атанас Атанасов (ДСБ)

Той разказа "от личен опит", че нищо не се е променило в прокуратурата от времето, когато тя се ръководеше от Никола Филчев.

"Навремето Филчев, когато искаше разправа срещу мен и ми водеше дела, по същия начин се опитваше да търгува кадрови назначения с евентуални присъди", каза Атанасов.

Той не отрече, че е възможно оправдаването на Цветанов също да е резултат на някакви задкулисни договорки.

"При такава фактическа обстановка нищо не е изключено. На едната инстанция търгуваме едно при една фактическа обстановка, на другата инстанция търгуваме друго при друга политическа и фактическа обстановка. Толкова е дефектно структурирането на системата и начините на работа. Това разкрива тежките дефекти на системата. Липсва начин да се противодейства. И това казват в доклада на ЕК", изтъкна Атанасов.

Депутатът от БСП Филип Попов също призна, че е нормално да има механизъм, чрез който прокуратурата да подлежи на контрол.

"Този въпрос не е много еднозначчен. Важно е да се помисли и за това, този орган, който ще контролира прокуратурата, от кого ще бъде контролиран. И как ще се състави", каза Попов.

Той допълни, че не може да твърди дали наистина е имало упражянване на натиск от страна на прокуратурата срещу съда по делото на Цветанов.

Самият Цветанов днес не се появи в Народното събрание.