Главният  редактор на жълтия сайт „Пик” се оплака днес на депутата от ДПС Делян Пеевски, че прокуратурата трети ден не призовава Слави Трифонов на разпит. Ивайло Крачунов разговаря с неуспелия шеф на ДАНС по повод интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров пред Нова тв и използва повода, за да попита:

„Как си обяснявате, че държавното обвинение не призовава вече трети ден Слави Трифонов, който отправи закани към собственика на Агенция ПИК Недялко Недялков? Защо прокурорите не викат на разпит и Иво Прокопиев, срещу когото има множество сигнали включително и от Комисията по финансов надзор?”

ВИЖТЕ КАК СЕ РАЗВИ ДОСАДНАТА, НО СМЕШНА ИСТОРИЯ, МЕЖДУ НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ И СЛАВИ ТРИФОНОВ

Последвалият отговор на Пеевски най-общо може да се обобщи така – Цацаров трябва светкавично да привика Трифонов и Прокопиев на разпит. Ето и подробностите:

„От това, което чета по медиите, е наистина скандално, че лицето Слави Трифонов все още не е призовано на разпит в прокуратурата и не му е потърсено обяснение за заплахите към собственика на Вашата медия и редакционния екип. Странно е, че прокуратурата не търси отговорност на Иво Прокопиев във връзка със сигналите, които са подавани срещу него от държавните институции. Искам да призова главният прокурор да мери с еднакъв аршин и да съди обективно”, казва Пеевски.

И продължава:

„Призовавам го както аз ще се явя на разпит, така светкавично да извика на разпит и Слави Трифонов и Иво Прокопиев поради причината, че всички сме равни пред закона.”

ПЕЕВСКИ НА РАЗПИТ ЗА ТВЪРДЕНИЯТА НА ЧЕНАЛОВА

Поводът за изказването му са думите на главния прокуор от днес, че ще бъде разпитан по твърдения на Румяна Ченалова, че има контрол над съдебната система и лично е одобрявал назначения на съдии. А изводът, който Пеевски прави е, че щом го викат на разпити, значи не влияе върху системата:

„Доволен съм, че след днешния ден стана ясно, че аз нямам никакво влияние върху прокуратурата и цялата съдебна система, както някои се опитваха да внушават. Ако имах такова влияние нямаше да бъде единствената обществена личност, призовавана многократно на разпит от прокуратурата в последните години. Подлаган съм на многобройни проверки, включително и данъчни, които са показали, че не съм нарушавал закона. Същото, обаче не се случва с бизнесмените от т.нар. кръг "Капитал", които в същото време постоянно отправят обвинения към прокуратурата за мен. Доказано е, че нямам никакво влияние върху съда, който освободи светкавично лицата, за които имаше съмнение, че се готвят да ме убият. След това прокуратурата не обжалва решението, с което те бяха освободени и не взе отношение по моите жалби за прекратяване на производствата”, казва депутатът от ДПС.

И допълва, че е бил привикван многократно „по сигнали и доноси на "Протестна мрежа", в които нямаше никакво основание”, макар в публичното пространство да са известни само две негови посещения в столичното следствие - по повод твърденията му, че се канят да го убият и един път по сигнал на „Протестна мрежа” за КТБ. Пред Нова тв днес Сотир Цацаров също заяви, че "Делян Пеевски е бил проверяван и ревизиран от много, много други органи."

ЦАЦАРОВ: ПЕЕВСКИ Е ПРОВЕРЯВАН МНОГОКРАТНО

Макар че ще се яви на разпита, Пеевски е изненадан:

„Не ми е ясно какви са формалните основания да бъда викан точно аз по твърденията на Ченалова".

Накрая на въпрос кой има интерес да го изкара кукловод в съдебната система, депутатът от ДПС прави препратка към евродоклада за мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред:

 „Наистина съм доволен, че напълно катастрофира митът за мое влияние в съдебната система. На всички граждани вече е ясно кой е кръгът, който е овладял българския съд и пише доноси, по които се изготвят доклади срещу България.”