БСП не проявява никакво желание за контакт с АБВ и аз съм все по-голям песимист съм за това, че ще има единна лява кандидатура за президентските избори. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

Той уточни, че лидерът на БСП Михаил Миков с готовност ходел на разговори с премиера Бойко Борисов, но по никакъв начин не искал да си общува с бившия си съпартиец Георги Първанов.

"Обезсърчавам се като гледам какво се случва. Моето име не е на дневен ред", каза още Калфин.

Според него бившият държавен глава Георги Първанов има достатъчно сериозен опит и авторитет за този пост, но трябвало "да видим какво решение би взел".  

Вицепремиерът коментира и липсата на официална българска кандидатура за генерален секретар на ООН.

"10-ина кандидати от региона вече правят активна кампания. Днес в София е външният министър на Черна гора, който е един от тях. Не разбирам мотивите на премиера и на външния министър да не издигаме кандидатурата на Ирина Бокова", каза Калфин.

Според него няма как държавата ни да спечели този пост без да положи усилия. 

"През март започват изслушванията на кандидатите и вече много сме закъснели, а този пост е важен тъй като светът се промени много през последната година. Сега се разрази бежанската криза", категоричен бе Калфин.

По повод изявлението на премиера, че най-бедните пенсионери ще получат по 40 лева към пенсиите за Великден, той обясни, че това до голяма степен ще зависи от финансовия министър. 

"За януари наистина има внушително преизпълнение от 950 млн. лева на приходите, но да видим и следващите месеци", добави Калфин.