Прекратяването на проекта "Южен поток" доведе до първия сериозен иск срещу "Газпром", съобщава руската агенция РБК. Италианската компания Saipem, която беше избрана за изпълнител на строителството на подводната част на газопровода, търси от руската компания €759 млн.

ГАЗПРОМ СПРЯ ОФИЦИАЛНО ЮЖЕН ПОТОК

Искът е внесен в Парижкия арбитражен съд срещу контролираната от "Газпром" проектна компания South Stream Transport B.V. на 10 ноември 2015 г., показва съобщение до инвеститорите на Saipem, която е публична компания и нейните акции се търгуват на Миланската фондова борса.

South Stream Transport беше оператор на строителството на подводната част на газопровода, който трябваше да премине по дъното на Черно море, давайки възможност на руския газ за Европа да заобиколи Украйна.

Saipem посочва, че жалбата е свързана с пропуснати ползи и нанесени загуби след прекратяването на проекта, като размерът ѝ може да бъде увеличен допълнително. От материалите става ясно, че на 15 декември South Stream Transport  е била уведомена за процеса, който ще се води срещу нея.

От South Stream Transport са предали на РБК с посредничеството на "Газпром", че са получили уведомление за арбитражния иск. Компанията се е опитала да постигне приятелска договорка за обезщетението, но италианският поддоставчик е решил да се обърне към съда, става ясто от обяснението. Затова South Stream Transport смята да защитава своите интереси и да оспори претенцията в пълен размер, казват от "Газпром", но не дават повече подробности за съдебното дело.