Президентът Росен Плевнелиев обясни, че има добър диалог с "Дондуков 1". Държавният глава даде интервю пред Bloomberg TV Bulgaria, в което обясни, че той и министър-председателят Бойко Борисов се срещат на всеки две седмици, за да обсъдят важните теми от дневния ред.

"С премиера сме различни, но имаме коректни, бих казал мъжки отношения", казва държавният глава.

След това Плевнелиев уточнява, че на последната среща с Борисов са говорили за съдебната реформа и действията на правителството в следващите месеци.

"Аз съм този, който говори директно с европейските партньори и мога да вдигна телефона на всеки. Ще го кажа нескромно, но за мен европейската политика не е външна политика. За мен като човек, който е живял дълги години в Европа, говорим езиците, разбирам ги от половин дума, познава ги като никой друг - за мен европейската политика - това е моето семейство. Аз ги познавам много добре и те ме знаят много добре. Аз мога да звънна на Меркел, Жан-Клод Юнкер и на когото трябва за каквото трябва и ще получа разговор с тях в рамките на 30 мин. с тях, но трябва да знам, че сме в една посока с правителството", каза Плевнелиев в интервюто.

Държавният глава посочи, че имат и разминавания с министър-председателя.

"Разбирам, че министър-председателят има много тежък дневен ред, че той трябва да балансира всеки ден между хиляди проблеми. Разбирам, че той си говори по телефона с всеки и разбирам, че трябва да обърне внимание на всеки. Министър-председателят е висшият изпълнителен орган. Същевременно аз като президент не споделям този подход и аз съм различен. Това не означава, че не се допълваме взаимно. За мен количеството проведени разговори на ден, осъществени срещи на ден не е толкова важно, колкото това да имаме стратегически, смислени приоритети, да знаем накъде сме тръгнали, но не от днес за утре, а от днес до 2030г.", каза още държавният глава.

Според президента България извън ЕС няма бъдеще на демокрация и на просперираща икономика.

"От тази гледна точка, когато Русия и Турция се сблъскват, моят съвет към всички български политически лидери е да не търсят безумни и невъзможни комбинации между едната или другата държавата и баланси, които не трябва да търсим. Ние сме европейци и трябва да се държим като такива. Нашият национален интерес не бива да ни бъде диктуван от изток. Нашият национален интерес е да бъдем европейци и да се държим като такива", каза Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев отчете като своя грешка назначението на Цветлин Йовчев за началник на кабинета му.

"В тези четири години от мандата на мен ми се е случвало да правя много сериозни персонални назначения, говорейки за грешки. Всяко едно от тези персонални назначения е от съществена важност за държавата, защото това не са случайни хора. Аз трябваше още първата година от мандата си да се разделя с началника на кабинета си. За мен това беше едно назначение, което безспорно е неуспешно. Аз го отчитам като грешка", каза президентът.

След като напусна президентската институция Цветлин Йовчев стана министър на вътрешните работи и вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.