Ивайло Данов и Елка Пороминска отиват на балотаж за председател на Софийската адвокатска колегия (САК).

Това съобщава "Правен свят" за изборите, проведени този уикенд в столицата, на които нито един от деветимата кандидати не успя да събере необходимия брой гласове. Така на 7 февруари адвокатите в столицата ще трябва отново да гласуват кой да оглави колегията. Тогава за  избран ще се счита кандидатът, събрал най-много гласове.

Данов е получил подкрепа от два пъти повече от колегите си от Пороминска, става ясно от протоколите за избора. Двамата са събрали съответно 801 и 400, соченият за един от фаворитите Владислав Янев има 330 гласа. Миналата година, когато Данов спечели изборите, но те бяха касирани от Висшия адвокатски съвет, именно Янев беше на балотаж с него.

Един от кандидатите за председател на САК е поставил рекорд по най-малък брой получени гласове – само един. Това е Христина Георгиева. За Евгения Гечева са гласували само четирима адвокати, за Ради Тончев – 6, за Стойко Бърборски – 8, за Захаринка Мазнева – 14, а за Райна Еланджиева – 37.

Протоколът показва, че едва една трета от адвокатите в София са участвали в изборите за ново ръководство на колегията. От 5477 адвокати, вписани в столицата, едва 1646 са гласували. Като 680 не са отишли лично до урните, а са дали вота си с пълномощно.

Софийските адвокати не успяха да изберат и редовни и резервни членове на съвета на колегията и ще гласуват отново и за тях през първата неделя на февруари. Кандидатите са 77 и отново Данов има най-много гласове – 773. Според протокола на избирателната комисия сред кандидатите с най-голяма подкрепа са Светлана Байчева, за която са гласували 701 души, Христо Христов - 673 гласа и Лидия Дикова – 647 гласа.

За председател на Дисциплинарния съд на колегията на балотаж отиват Пламен Ангелов и Светозар Златанов. Ангелов е получил 686 гласа, а Златанов – 669.

Следващата неделя адвокатите в София ще гласуват отново и за членове на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд.