Твърдят, че са най-обикновен боксов клуб. А иначе обичат да се представят като едно голямо семейство. Показват мускули и татуировки и дефилират с рокерски якета, върху които грее клубната емблема. Горди са с турския си произход, за което говори и името на клуба им: "Osmanen Germania". Те са новите османци.

700 "османци"

Клубното им видео започва като преглед на войскова част. "Световният президент" на "османците" Мехмет Б. инспектира подчинените си, строени в редици - все яки мъже, облечени в кожени якета. После мрачен глас казва: "Ние сме "Osmanen Germania". Идваме, за да превземем цялата страна".

До тази крайна цел има още много път. Но е факт, че полицията не оспорва бързия възход на рокерската банда: само за няколко месеца тя е успяла да изгради 20 местни групи в общо седем федерални провинции. Освен това клубът има свои "представителства" в Швейцария, Австрия, Швеция и Турция.

Корените на "Osmanen Germania" са вероятно именно в Турция: германските власти предполагат, чe рокерската банда произлиза от организацията "Турски номади", създадена в Турция. Един от съоснователите на германските "османци" е мъж на име Селджук Кан С., за когото се знае, че е бивш член на рокерската група "Hells Angels". Само в провинция Хесен, където е основан клубът, има стотина "османци", а в цяла Германия членовете на бандата са междувременно около 700, смята полицията.

Ново явление, стари познайници

Групировката се разраства с невиждани темпове, а властите все още знаят твърде малко за новите "османци". Но пък вече е ясно, че в редиците им влизат немалко познати на полицията хора, регистрирани заради търговия с наркотици и оръжие или пък заради употреба на насилие.

Затова силите на реда държат новата групировка под око. Властите подозират, че "османците" се опитват да навлязат в търговията с наркотици и оръжие, в проституцията и охранителния бизнес. И тъй като всяко разместване на пластовете в тези среди създава нови, взривоопасни конфликти, полицията остава нащрек.

Просто улична банда?

Миналата седмица 80 души от "Osmanen Germania" се събраха в центъра на Нойс, близо до Дюселдорф, който е смятан за крепост на рокерската група "Hells Angels". Техният говорител Рудолф "Джанго" Трилер окачестви акцията на "османците" като умишлена провокация към "Ангелите".

На въпрос на кьолнския вестник "Експрес" дали двете групировки са във война, говорителят на "Hells Angels" отговоря: "Те са просто една улична банда. Подобни групички възникват бързо и също толкова бързо изчезват. Не ни е страх от тях".

Материалът е публикуван в "Дойче веле".