Над 100 000 трудещи се развяха знамена на Червения площад. За първи път от 23 години първомайската манифестация се завръща в сърцето на Москва. Трибуната обаче не е на мавзолея, защото той е в ремонт. Може би затова, а и заради формалната разлика със съветската ера, колоните вървят от храма на Василий Блажени към Историческия музея, с други думи обратно на шествията от миналото.

В челото на манифестацията е градоначалникът Сергей Собянин, предава ИТАР-ТАСС. Заедно с него са лидерът на Федерацията на независимите профсъюзи Михаил Шмаков и водачът на Московската федерация на профсъюзите Сергей Чернов. Според агенцията по-голямата част на площада са млади хора и студенти, но в тържествен марш вървят и представители на по-старите поколения. 

Днешната манифестация е тясно свързана с връщането на Крим към Русия, споделят зам.-профсъюзният шеф и депутат от Думата Андрей Исаев. И наистина множеството носи транспаранти с лозунги: "Москва.Севастопол.Русия".

Сред исканията на манифестиращите са повишаване на минималната заплата в Крим и вдигане на социалните осигуровки на полуострова до нивата на цяла Русия. В страната, участващите в честванията на 1 май са над 2 милиона души в поне 100 града.

"Настояваме за достойно и справедливо заплащане на труда", заяви от временната трибуна, изградена срещу мавзолея на Ленин, Михаил Шмаков. 

"Днес е прекрасен ден! Крим и Севастопол се върнаха в Русия. Профсъюзите се върнаха на Червения площад", обяви Сергей Чернов.