Четири кабинки от Симеоновския лифт, включително и тази с номер 111, от която на 24 януари падна петгодишно дете и оцеля по чудо, са спрени от експлоатация, съобщи Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Иначе въжената линия е с разрешение за ползване. 

Веднага след инцидента от собственика на лифта "Витоша ски" обвиниха бащата и детето, че са оказали натиск върху вратата, за да се отвори в движение. Това разгневи родителят Любомир Станков, който първо пусна отворено писмо срещу собственика на лифта:

ОБЯВАВАМ ВИ ВОЙНА! ЩЕ ВИ ПРЕЦАКАМ БЛАГАТА КОНЦЕСИЯ 

А след това Станков дори се яви доброволно на изследване с полиграф да потвърди, че казва истината и че става дума за технологичен дефект, а не за физическа намеса:

ЩЕ СЪДЯ "ВИТОША СКИ"

До момента ДАМТН не е излизала с категоричното становище, че запечатаните и спрени от експлоатация кабинки са технически изправни.

Към датата на проверката е установено, че всички останали кабинки, проверени от инспекторите на ДАМТН са годни и могат да се експлоатират, уточняват от ведомството.

От агенцията по метрологичен контрол ще излязат с окончателно експертно становище за изведените от експлоатация кабинки до 10 дни след получаване на информация от австрийския производител на съоръжението DOPPELMAYR.

"Такава все още не е представена от „Витоша ски“ АД", уточняват от ДАМТН.

В официално писмо до австрийската компания от техническия надзор са отправили запитване за предоставяне на допълнителна техническа документация, която да потвърди дали заключващия механизъм отговаря на параметрите, проектирани от производителя.

В момента се чака отговор от австрийския производител.