НИЯ КАРАДЖОВА

Ако Меглена Кунева поеме министерския пост в Министерството на образованието и науката (МОН), тя ще се окаже обект на съдебен иск от свой съпартиец – Веселин Тодоров, който е един от основателите на партията Движение "България на гражданите" (ДБГ) и водач на листата в Габрово за парламентарните избори през 2013 г.

Тодоров е издател и председател на Асоциация "Бъргарска книга", която преди месец обжалва пред Софийски районен съд заповедта на министър Тодор Танев за новите учебници. След като Кунева наследи Танев, тя ще бъде и ответникът по тази жалба. Издателите съдят МОН заради кратките срокове, в които новите учебници за първи и пети клас трябва да бъдат готови.

Съгласно заповедта, на авторите се оставят осем месеца за написването на всички помагала за първи и пети клас, които трябва да бъдат представени в МОН с краен срок 8 август. След това има още месец, в който учебниците да бъдат оценени, отпечатани и разпратени по училищата. Издателите предупреждават, че за това време учебници не могат да бъдат написани, а ако това стане, те вероятно ще бъдат стереотипни, некачествени и пълни с неточности. Според тях нормалният срок за написване на учебник е една година. По думите им, краткият срок на оценяването ще доведе до това, съдържанието на помагалата да бъде оценявано механично и в училище да влязат помагала, които нямат нужното качество.

Краткият срок за тяхното изготвяне обаче е заложен в новия образователен закон, приет от депутатите, и МОН няма право да внесе изменения в него, обясни преди време Танев. Не се знае дали съпартиецът на Кунева може да оттегли иска си от съда, тъй като той е заведен от името на цялата асоциация и подкрепен от всички издателства, които изготвят нови учебници.

В парламента обаче неофициално се обсъжда и друг вариант - с назначаването на нов министър самите депутати били склонни да преразгледат срока и да удължат с една година времето до влизането в сила на новия закон, така че реформата да се случи в по-нормални срокове. Съгласно закона от догодина първокласници и петокласници вече трябва да учат по нови програми и учебници.