Подкрепата за Меглена Кунева за поста министър на образованието продължава да се топи. След като вчера от АБВ заявиха, че са по-скоро склонни да я подкрепят за поста днес от партията на Георги Първанов излязоха с точно обратната позиция. Това стана след среща на парламентарната група с Кунева.

Пред "Дневник" депутатката от АБВ Марияна Тодорова заяви, че няма да подкрепят кандидатурата на Кунева, защото тя няма професионален опит. Проверка на Клуб Z показа, че от 1989 г. насам всички министри на образованието са били професионално свързани с тази сфера. Тодорова все пак уточни, че това не изключва по-нататъшна подкрепа за предлаганата политика в сферата на образованието.

Все още не е ясно обаче дали АБВ ще гласуват "въздържал се" или няма да участват във вота. В първия случай те ще затруднят избора на Кунева, докато във втория ще го улеснят. За да бъде избран новия просветен министър е необходимо гласовете "за"да се поаче от тези "против" и въздържал се".

Патриотичният фронт все още не е взел решение как ще гласува за номинацията на Кунева. В момента тя е на среща само с депутатите от Фронта.

Единствените, които подкрепят твърдо Кунева засега са ГЕРБ и 13 депутати от Реформаторския блок - ДБГ, СДС, НПДС и БНД. Това прави общо 107 гласа. Не е е изключено Кунева да бъде подкрепена и от част от БДЦ, в чиято парламентарна група има 14 депутати.

Очаквайте подробности!