Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка. Причината - името му било споменато като ползвател на "непправомерни услуги", по-точно на моторизиран полицейски ескорт. 

"Въпреки че докладът за механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия утвърждава резултатите от моята работа като главен прокурор, тъй като моето име и позицията, която заемам са изкуствено свързани със ситуация, която може да увреди имиджа на институцията, която управлявам, реших - като знак на отговорност и чест - подавам оставката си".

Това написа Ницу в официално съобщение до медиите, цитиран от агенция Agerpres.

Той подаде оставка седмица след като името му се появи в дело, в което Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) поиска наказателно преследване срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение.
Опря, който е лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР) и беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта, е обвинен в злоупотреба със служебно положение, тъй като при пътуванията си използвал моторизиран ескорт на Пътна полиция, без да има право на това.

Според прокурорите от НДБК той е осигурил същата услуга и за главния прокурор Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. 
Името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на "неправомерни облаги", съобщават румънски медии.

В съобщението, с което обявява оставката си, Ницу подчертава, че никога не е искал и не се е възползвал от "официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона".