Подготвяне на държавните образователни стандарти за новата учебна година, Закона за висшето образование и доброто изпълнение на оперативната програма "Наука и иновации за интелигентен растеж". 

Тези три спешни приоритета за следващите месеци е очертала вицепремиерът и номинираната от Реформаторския блок за министър на образованието Меглена Кунева днес, съобщи пресцентърът на ДБГ.
Тя представи концепцията си за развитието на образованието пред групите на ГЕРБ, Реформаторския блок, партия АБВ, Патриотичния фронт и "Български демократичен център" (БДЦ).

"В спешен порядък следващите месеци трябват да бъдат завършени оставащите 16 (от общо 19) държавни образователни стандарти, за да може да се приложи Законът за предучилишното и училищното образование и да започне нормално следващата учебна година", е посочила Кунева.

Тя е подчертала, че е важно да се намери скоростно решение с учебниците за първи и пети клас. Според Кунева, цитирана от пресцентъра на партията й, ключово е в обсъждането на учебните програми да има диалог и консултации със всички заинтересовани страни, за да не излиза, че "се правят на тъмно" и това да създава излишно обществено напрежение.

Като втори спешен приоритет вицепремиерът е посочила промените в Закона за висшето образование. "Финансирането и приемът трябва да се основават на качеството, да са съобразени с пазара на труда, с приоритетите на държавната политика", е отбелязала тя.

По темата за оперативната програма "Наука и иновации за интелигентен растеж", която също е приоритет намеренията на вицепремиера са: "Това са средства за училищна инфрастурктура, за мерки срещу ранното отпадане на деца от училище, за иновации, за учене през целия живот. Ключово е да се създаде добра организация за работа в министерството и изключително професионален екип."

Повишаването на грамотността на българските ученици в класации като PISA, модернизацията на образованието и прегледът на стратегиите в системата са били сред дългосрочните приоритети, които е изброила Кунева, посочва пресцентърът.

Важните текстове трябва да останат в учебните програми, това е казала тя на въпроси на депутати за патриотичното възпитание. После припомнила, че през 2005 г. е била инициатор на превеждането на химна на българската просвета "Върви, народе възродени" на 23 европейски езика.

Изборът на лидера на ДБГ за министър на образованието е на ръба. След срещата си с Кунева от Патриотичния фронт обявиха, че няма да я подкрепят. Малко по-рано подобна позиция заеха и от АБВ. Засега твърда остава подкрепата само на ГЕРБ, на част от Реформаторския блок (без ДСБ и представителите на гражданската квота) и на БДЦ. Твърдо против номинацията ѝ от самото начало се обявиха БСП, ДПС и "Атака". 

КОЙ ЩЕ ИЗБИРА КУНЕВА