ВАШИНГТОН/МОСКВА

Международният валутен фонд (МВФ) одобри късно в сряда заем от 17 милиарда долара за Украйна. Той предупреди, че Русия влиза в рецесия и за втори пореден път снижи прогнозата си за икономическия й растеж през тази година.

"Беше необходимо да действаме спешно. Решителни мерки бяха взети от Украйна и решителни мерки бяха взети току-що от МВФ.", каза генералната директорка на Фонда Кристин Лагард.

Междувременно мисията на МВФ в Москва съобщи, че руската икономика се е свила с 0,5 на сто през първото тримесечие на тази година, след като имаше спад от 0,6 на сто през последното на миналата. Фондът снижи и прогнозата си за руския икономически растеж през тази година на 0,2 на сто от 1,3 на сто, позовавайки се на кризата в Украйна.

"Ако се придържаме към определението за рецесия като две последователни тримесечия на отрицателен растеж, тогава Русия е вече в рецесия", заяви ръководителят на мисията на МВФ в Москва Антонио Спилимберго, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Заемът за Украйна се състои от 12 милиарда долара свежи пари и разсрочване на 5 милиарда долара стари задължения на страната към МВФ. Той ще отпуска парите на траншове срещу структурни реформи. Първият ще бъде от 3,19 милиарда долара. Очаква се с принос от отделни страни, водената от МВФ финансова помощ  да достигне 27 милиарда долара.

Служебният министър-председател на Украйна Арсений Яценюк съобщи през март, че страната е на ръба на фалита. Правителството съкрати 24 000 работни места в държавния секткор и повиши с 50 на сто субсидираните цени на природния газ.

МВФ вече веднъж понижи прогнозата си за растежа на Русия от 2 на 1,3 на сто, колкото беше през миналата година. Фондът очаква тя да загуби 100 милиарда долара чужди инвестиции тази година заради политическия риск от конфликта й с Украйна и свързаните с него западни санкции.

До момента над 64 милиарда долара чужди капитали са напуснали страната и централната й банка е инжектирала над 20 милиарда долара на пазара, за да пази рублата от рязко обезценяване.