България ще внесе малко над 5 милиона евро в във фонд на Европейския съюз, предназначен да помогне на Турция да се грижи за над 2-та милиона бежанци на нейна територия и да спре миграционния поток към Европа, научи Клуб Z от дипломатически източник.

Днес постоянните представители на държавите-членки постигнаха в Брюксел съгласие по предложение на Европейската комисия за създаване на фонда на обща стойност 3 милиарда евро. Два милиарда от тях ще дадат 28-те държави-членки и 1 милиард ще даде бюджетът на ЕС. Вноските на държавите ще се разпределят пропорционално на вноските им в бюджета на ЕС.

Сделката стана възможна, след като Италия, която известно време я блокираше, оттегли съпротивата си. Правителството на премиера Матео Ренци искаше ЕС да финансира целия фонд от резерви в бюджета си, които остават в края на всяка година. Комисията и останалите държави възразяваха, че това е рисковано, защото не е ясно за какво още на ЕС могат да се наложат извънредни разходи в сегашната кризисна обстановка.

Освен това бюджетът на ЕС за тази година е вече приет от европейските законодатели – Съвета и Европейския парламент. Процедура по промени в него би отнела твърде много време и забавила влизането в сила на проектоспоразумение между ЕС и Турция от 29 ноември м.г. за общо противодействие срещу миграционната криза.