Премиерът Бойко Борисов се срещна снощи в Лондон с българи, дошли в посолството да чуят позицията на България по редица парливи въпроси.

Бързото въвеждане на електронно правителство, референдумът за Европейския съюз във Великобритания, идеята на премиера Дейвид Камерън за орязване достъпа на европейци до социални плащания бяха част от разискваните теми.

В началото на срещата обаче жена вбеси присъстващите, защото започна да чете от тефтерче предварително написана петминутна реч. Тя обвини премиера за спирането на “Южен поток” и за нанесени от това загуби, предаде БНТ. Въпреки бурното недоволство на присъстващите в залата, жената продължи да пречи на срещата. Борисов не се смути и в типичен негов стил с усмивка заяви:

"Може ли да си махнеш листчето и да се опиташ да го кажеш. Защото аз ще ви отговоря, без да го чета".

След като страстите се поуспокоиха, хората попитаха какво предлага България за решаването на кризата с бежанците.

"Нашето предложение и това, което сме се разбрали като политика да водим, е да не се търси решение за една или друга страна. Това, което правят седем страни в Европа, да се заграждат, това не е решение. Напротив, това е отстъпление от най-важните ценности, които е придобил Европейският съюз", обясни Борисов.

Премиерът обеща до 2018 година да бъде завършено електронното правителство, за да може административното обслужване на българите в чужбина да става бързо и евтино.

Външният министър Даниел Митов обясни, че преговорите с Великобритания по много въпроси, включително социалните плащания, сега започват.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева представи плана за изпълняване препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад.

Борисов, Митов и Захариева са в Лондон за участие в глобална конференция в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия. Във вторник вечерта по време на официалния прием за ръководителите на делегациите премиерът е успял да разговаря с американския държавен секретар Джон Кери, с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с британския си колега Дейвид Камерън.