Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите" посочи пет причини, поради които се стигна до вчерашното избиране "на косъм" на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. Кунева получи министерския стол с одобрението само на 104 депутати, след като някои стратегически не се явиха в парламентарната зала, за да се получи по-нисък кворум.

МЕГЛЕНА КУНЕВА Е ИЗБРАНА СЪС 106 ГЛАСА, АМА ДВАМА СЕ ОБЪРКАЛИ

Според мен няма как всички да са в залата, защото има парламентарна делегация заедно с президента в Бразилия. Някои от партиите имат политически мотиви, трети ги е страх от предсрочни избори, четвърти работят по политическите си проекти, докато са в отпуска, каза Даниел Вълчев пред Нова тв, визирайки с последното лидера на ДСБ Радан Кънев, който отиде да кара ски със семейството си.

После иронично посочи и петата възможна причина - "може би просто са били ваксинирани".

"Основната причина е страхът от предсрочни избори, всеки има едно наум", обобщи Вълчев.

Според него неизбирането на Меглена Кунева за министър вчера е щяло да доведе до сериозни политически сътресения.

"Формално изборът на един министър не води до падане на правителството, но на всички е ясно, че ако г-жа Кунева не беше избрана, след това щеше да си подаде оставката като вицепремиер, аз нямам никакво съмнение за това", каза Даниел Вълчев.

Вълчев засегна и темата за Гражданския съвет на Реформаторския блок, която също излезе на дневен ред покрай номинацията на Меглена Кунева за образователен министър.

КУНЕВА НЯМА ДА Е НОМИНАЦИЯ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, ТВЪРДЯТ ОТ ГРАЖДАНСКАТА МУ КВОТА

"Смисълът на Гражданския съвет вече се губи, след като повечето от половината от него са министри и депутати. Все едно вие да говорите от името на зрителите, въпреки че и вие формално сте зрител", обърна се Вълчев към водещия Виктор Николаев.

"Ако някой смята да свиква гражданския съвет, въпреки че той не съществува, трябва да покани и нас. Нашето  разбиране е че той трябва да се преучреди. Той беше създаден с лица, посочени от партиите. Г-н Караджов (б.р., депутатът Гроздан Караджов) беше посочен лично от г-жа Кунева", даде пример Вълчев.