Селекционерът на националния ни отбор по волейбол за мъже Камило Плачи обяви състава за Световната лига. Най-комерсиалният волейболен турнир стартира на 23 май. Съперници на България в Лигата са САЩ, Сърбия и Русия. Двубоите са на разменено домакинство, като „лъвовете” започват срещу янките в Двореца на културата и спорта във Варна, а впоследствие домакинстват в „Арена Армеец” в София.

Сред 22-та избраници на Плачи липсват имената на някои от най-опитните волейболисти. В групата не са включени Андрей Жеков, Боян Йорданов, Николай Учиков, Теодор Тодоров и Светослав Гоцев.

Причините за тяхното отсъствие са различни - Йорданов, Гоцев и Тодоров имат травми, които изискват по-обстойни медицински прегледи и дълго възстановяване и се очаква състезателите да бъдат на линия за започващото в края на август световно първенство в Полша.

Доводите за отсъствието на Жеков и Учиков не са така агрументирани - посочва се, че волейболистите имат нужда от почивка след натоварения сезон в клубните им шампионати.

Любопитно е, че селекционерът на „лъвовете” залага на шестима абсолютни дебютанти. Младоците никога досега не са включвани в представителния ни отбор за мъже. Това са центровете на „Левски Бол” и на „Монтана” Иван Латунов и Венцислва Рагин, разпределителят на „Пирин” Разлог Чоно Пенчев, диагоналът на „Марек Юнион-Ивкони” Венелин Кадънков и посрещачът на ЦСКА Бранимир Грозданов.

Ето го и състава на България за Световната лига :

Разпределители:

Георги Братоев, Добромир Димитров, Георги Сеганов, Чоно Пенчев

Диагонали:

Цветан Соколов, Данаил Милушев, Венелин Кадънков

Посрещачи:

Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Симеон Александров, Златан Йорданов, Бранимир Грозданов

Центрове:

Виктор Йосифов, Николай Николов, Иван Латунов, Красимир Георгиев, Венцислав Трифонов, Венцислав Рагин

Либера:

Теодор Салпаров, Мартин Божилов